СЕМ ще глоби медиите, показали клипа с момчето на каишка

Мая Младенова 06 април 2023 в 15:07 2332 0

Соня Момчилова

Снимка БГНЕС

Соня Момчилова, председател на СЕМ

Съветът за електронни медии (СЕМ) ще глоби медиите, които са разпространили клипа с момчето на каишка.

Според регулатора излъчването на клипа е в нарушение на Закона за радиото и телевизията.

В позиция днес СЕМ коментира, че осъжда остро бруталното погазване на хуманността и откритата демонстрация на бездушие към хора със специални потребности. "За Съвета е смущаващо безкритичното и широко разпространение на клип, унижаващ човешкото достойнство и безцеремонното погазване на добрите нрави. СЕМ апелира към доставчиците на медийни услуги да не се превръщат в платформа за дискриминационни практики, както и за популяризиране на лица, преследващи скандална слава", се казва в позицията.

СЕМ е докладвал публикуваното от потребителите видеоклипове в YouTube, Facebook, TikTok към съответните платформи.

Клип с младо момче, водено на на каишка в пловдивски мол, бе публикуван преди дни и предизвика множество гневни реакции. Арестувани бяха участниците в него - "инфлуенсърите" Чеченеца (Петко Караилиев) и Тошо Куката (Тодор Огнянов) заедно с транссексуалната Емили, известна като Емили Тротинетката (Емили Йорданова).

По-късно стана ясно, че момчето, вързано на каишка като куче на видеозаписа, има специални потребности. Родителите и бившата му учителка определят случката като "жива гавра".

Районната прокуратура в Пловдив се самосезира и образува досъдебно производство за хулигански действия.

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) също обяви днес, че се самосезира заради видеоклипа.

Ще бъде образувано производство пред КЗД, в което да се установи налице ли е нарушение на Закона за защита от дискриминация под формата на тормоз по признак „увреждане“, извършено от тримата участници в клипа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови