СЕМ предлага кодекс за поведение, който да защити децата от вредно съдържание

Мая Младенова 09 юни 2022 в 16:39 1979 0

Деца пред телевизора

Снимка Pixabay

Съветът за електронни медии (СЕМ) обсъди проект на Кодекс за поведение, който да защити децата от вредно съдържание от екрана.

Законът за радиото и телевизията (ЗРТ) предвижда задължение медиите и онлайн платформите да не създават и предоставят за разпространение предавания, които могат да увредят физическото, психическото, нравственото и/или социалното развитие на децата.

Проектът за кодекса е изготвен съвместно с медиите, в т.ч. БНТ, БНР и представители на АБРО.

Задълженията за доставчиците е да предлагат по-висока защита за програмата си в часовия диапазон от 6:00 до 23:00. Тези изисквания няма да важат за кодираните програми.

Кодексът е приложим по отношение на медийните услуги (линейни и нелинейни), предоставяни от доставчици на медийни услуги под юрисдикцията на Република България по смисъла на ЗРТ. Специалните правила относно услугите на платформи за споделяне на видеоклипове са приложими по отношение на услугите, предоставяни от доставчиците на платформи за споделяне на видеоклипове под юрисдикцията на Република България, уточняват от регулатора.

Кодексът се предлага за обществено обсъждане, като становища се приемат в 30-дневен срок.

Освен това по инициатива на Съвета за електронни медии се проведе среща с изпълнителния директор на Националната агенция по приходите Румен Спецов и неговия заместник Георги Димов. Поводът за срещата бе безпокойството, което двете страни споделят от нарастващия брой реклами, популяризиращи хазартната дейност. Договорена бе и следваща среща в по-широк формат с представители на заинтересованите страни, съобщиха от съвета след днешното заседание. Постигнато бе съгласие за сключване на меморандум за сътрудничество във връзка с прилагане на Закона за хазарта, в частта реклама на хазартни игри, се допълва в съобщението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews