СЕМ поиска оставката на шефа на БНР, дава му седмица да я подаде сам

Непосредствено след заседанието Светослав Костов обяви, че няма намерение да се оттегли

OFFNews Последна промяна на 27 септември 2019 в 13:50 4435 4

Снимка Донислав Донев

Съветът за електронни медии поиска днес официално оставката на генералния директор на БНР и му срок до края на следващата седмица да я подаде сам.

Ако Светослав Костов не подаде оставката дотогава, съветът ще стартира процедура по предсрочно прекратяване на договора му.

Решението бе единодушно прието от четиримата присъстващи членове на регулатора - София Владимирова, Розита Еленова, Галина Георгиева и Ивелина Димитрова. На заседанието не присъства Бетина Жотева, която е в отпуск.

Въпреки многократно зададен въпрос от журналистите в залата, никой от членовете на съвета не отговори защо не започнат процедурата по прекратяване на договора на Костов още сега.

На извънредно заседание в 14 ч Съветът за електронни медии (СЕМ) обсъди ситуацията в БНР.

Преди да бъде обявено решението, всички присъстващи членове се изказаха в посока на това, че Костов трябва да поеме отговорност за кризата в радиото, като се оттегли от поста.

Криза в БНР има. Смятам, че посоката, в която законово може да върви СЕМ, е единствено оставката на генералния директор, заяви Розита Еленова.

Галина Георгиева определи ситуацията като безпрецедентна и обяви, че в кратки срокове на следващите си заседания съветът ще предприеме действия.

Председателят София Владимирова допълни, че ситуацията се усложнява и от предизборната кампания. По думите ѝ е недопустимо в ефира на БНР да звучи Let It Be в знак на протест през 2019 година. Доверието на СЕМ в ръководството на БНР е загубено. По-лошото е, че е загубено и доверието на работещите в Радиото, заяви Владимирова.

Ивелина Димитрова на два пъти напомни, че са нарушени конституционните права на гражданите - правото на информация и на свобода на изразяване.

OFFNews излъчи наживо заседанието на фейсбук страницата си.

Непосредствено след заседанието Костов коментира пред няколко медии, че не възнамерява да подаде оставка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7719

4

Краси

27.09 2019 в 17:35

Да каже кой го е натискал да отстрани журналистката и после да си подаде оставката, вместо да се ошумолява. Това би била доблестна постъпка, но от този охлюв не я очаквам.

3066

3

Нестинарка

27.09 2019 в 16:43

Браво на него! Не е охлюв.Да видим сега какви мотиви ще изкара СЕМ за уволнение.
Да разпердушини тези кокошарници- и СЕМ,и БНР!
И що отказа му сте го сбутали на последния ред?

11009

2

случайно прочетох

27.09 2019 в 16:12

Най-после!

14751

1

Нострадамус

27.09 2019 в 15:53

Пореден бушон на борисоф.

 
X