Съмнителни кредити, корупция, съдебна система: кои журналисти получиха награда ''Червената линия''

OFFNews 09 декември 2020 в 12:51 2891 0

Журналистическо разследване за поредица статии за съмнителни отпускания на кредити от държавната Българска банка за развитие; поредица от материали за проблемите в съдебната система; проследяването на случаи на съмнения за корупционни практики в Бургас и региона заслужиха награди "Червена линия" за журналистика срещу корупцията за 2020 година.

Антикорупционният фонд обяви носителите на отличията на онлайн церемония в Международния ден за борба с корупцията, 9 декември.

Журито с председател проф. Иво Драганов, Нов Български университет и НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, и членове Ирина Недева, журналист в БНР и председател на Асоциацията на европейските журналисти, адвокат Александър Кашъмов от Програма Достъп до информация, Николай Стайков, разследващ журналист и съосновател на АКФ и Бойко Станкушев, директор на АКФ, разгледа 26 номинации на журналисти от 15 медии.

То присъди 5 награди:

- награда за журналистическо разследване на Николай Стоянов, от „Капитал“ за поредицата му статии за съмнителни отпускания на кредити от държавната Българска банка за развитие;

- награда за утвърждаване на върховенство на правото на Мартин Георгиев, от „Сега“ за поредица материали, разглеждащи проблемите на съдебната система в България;

- награда за млад журналист на Мариян Иванов, БНР – Радио Бургас за проследяването на няколко случая на съмнения за корупционни практики в Бургас и региона;

- награда за цялостен принос и присъствие на Канна Рачева, bТВ

- награда за регионална журналистика на Венелина Попова за поредица статии, разкриващи произхода на дарения, направени от депутата Делян Пеевски.

Журито прави и две специални отбелязвания:

- на Николай Марченко, от Биволъ - за журналистическа непримиримост и кураж;

- на Полина Паунова, Свободна Европа - за журналистическа дързост и рефлекс

2020 е първата година, в която АКФ връчва наградата „Червена линия“ за журналистика срещу корупцията, но от фонда уточняват, че това е дългосрочна инициатива. Наградата е създадена, за да отличава смели журналисти и разследвания, които са хвърлили светлина върху случаи на корупция или са допринесли за утвърждаването на принципите на върховенството на правото в България.

Конкурсът „Червена линия“ за журналистика срещу корупцията се организира с подкрепата на Фондация „Америка за България“ и Посолството на САЩ в България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови