РИА Новости, Российская газета и Известия вече са забранени в ЕС

OFFNews 17 май 2024 в 23:11 3419 6

РИА Новости

Снимка Getty Images

РИА Новости

Съветът на ЕС забрани дейността по излъчване в Европейския съюз на още четири медии, които разпространяват и подкрепят руската пропаганда и агресивната война срещу Украйна: „Гласът на Европа“, „РИА Новости“, „Известия“ и „Российская газета“.

"Тези медии са под постоянния пряк или непряк контрол на ръководството на Руската федерация и са изиграли съществена роля за осъществяването и подкрепата на агресивната война на Русия срещу Украйна и за дестабилизирането на съседните ѝ държави" - заявиха от Съвета на ЕС.

В съответствие с Хартата на основните права приетите мерки няма да попречат на тези медии и техния персонал да извършват дейности в ЕС, различни от дейности по излъчване, например проучвания и интервюта.

"Руската федерация участва в систематична международна кампания за медийна и информационна манипулация, намеса и сериозно изопачаване на фактите, за да оправдае и подкрепи пълномащабната си агресия срещу Украйна и да укрепи стратегията си за дестабилизиране на съседните държави, както и на ЕС и неговите държави членки. По-специално дейностите по пропаганда, манипулиране на информация и намеса са многократно и последователно насочени срещу украинската държава и нейните органи, украинските граждани, както и европейските политически партии, особено по време на избори, а също и срещу гражданското общество, лицата, търсещи убежище, руските етнически малцинства, половите малцинства и функционирането на демократичните институции в ЕС и неговите държави членки" - посочват още от Съвета на ЕС.

Този документ (или друг продукт) е създаден в рамките на инициатива „Информация срещу дезинформацията“ , финансирана от Европейския съюз и фондация „Институт Отворено общество – София“ (ИООС). Изразените възгледи и мнения са единствено на авторите и не отразяват непременно тези на Европейския съюз или на Европейската изпълнителна агенция за образование и култура (EACEA) или на ИООС. Нито Европейският съюз, нито EACEA, нито ИООС могат да бъдат държани отговорни за тях.
  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  50

  6

  Far Rider

  18.05 2024 в 11:43

  След дъжд - качулка! Сетила се Мара да се побара! След новите избори, когато европарламента се напълни с кремълски поклонници, ще премахнат и тази забрана, че иначе далаверата с Русия няма да върви.

  1246

  5

  БотоксПутю

  18.05 2024 в 08:57

  А в Русия как е със забраните?

  1000

  4

  Gog

  18.05 2024 в 08:36

  Европейските чиновници все повече изглеждат като хора тръгнали с пръчка на престрелка. Проспаха хибридната война която водят от десетилетия високо квалифицирани и обучени пропагандни стратези. Не могат да заглушат тези кремълски медии и още по-малко местните им проксита включително политици и цели партии, така че подобни мерки са неефективни. Но пък наливат вода в пропагандата им и им развързват ръцете така че са и контрапродуктивни. Колкото и да им се иска на еврочиновниците нещата не са нито лесни нито прости и изискват доста мащабна ревизия и промяна в начина на мислене, стратегията и произтичащите действия. Особено предвид факта, че са жестоко закъснели.

  300

  3

  демотиватор

  18.05 2024 в 07:59

  Доживехме... (ジ) ✊

  4038

  2

  Moirae

  18.05 2024 в 00:36

  Много ларж… 27 месеца закъснение.

  -1845

  1

  ob1

  17.05 2024 в 23:19

  Мурзилажът започва да реве за свобода на словото след 5,4,3...
   
  X

  Войната във въздуха на фронта в Украйна - част II