Очаквано преизбраха Максим Минчев за шеф на БТА

OFFNews 18 октомври 2017 в 10:23 3950 0

Очаквано преизбраха Максим Минчев за шеф на БТА

Парламентът избра единодушно Максим Минчев за генерален директор на Българската телеграфна агенция (БТА).

Кандидатурата му получи подкрепата на 141 народни представители без нито един глас „против” или „въздържал се”. Мандатът му ще бъде 5 години.

Минчев беше изслушан на 12 октомври 2017 г. той бе изслушан от депутатите в Комисията по културата и медиите. Предложението той да заеме поста идва от народния представител от ГЕРБ Тома Биков и бе единственото депозирано в деловодството на Народното събрание. 

Преди гласуването в пленарна зала, в подкрепа на кандидатурата на Минчев се изказаха председателят на Комисията по култура и медии Вежди Рашидов, както и народният представител от „БСП за България” Иван Ченчев.

Рашидов припомни, че Минчев е генерален секретар на Световния съвет на информационните агенции и акцентира върху усилията му новините да достигат до нашите сънародници зад граница, съобщава БНТ. Това е единствената агенция, която в момента работи за популяризиране на положителното, което се случва в държавата, подчерта още Рашидов. Той пожела БТА да се развива все повече и да носи престиж на българския народ.

Тома Биков припомни, че преди няколко месеца НС е приело с пълно единодушие отчета на БТА за 2016 г., което, по думите му, е достатъчно доказателство за подкрепата на кандидатурата, а медийната комисия също единодушно го е одобрила. Юлиан Ангелов заяви подкрепата на Обединените патриоти за номинацията като подчерта, че БТА е една от малкото ангажирани с българите зад граница медии. Примерът, който даде БТА, трябва де е пример и за останалите национални медии, пожела депутатът.

От името на левицата Иван Ченчев също заяви подкрепа и добави, че в БТА липсват фалшивите новини. Впечатлени сме от презентацията на Минчев пред комисията по култура и медии, пожелаваме успех и разширяване дейността на БТА, каза още представителят на БСП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови