Обвиниха Ани Цолова и Виктор Николаев в дискриминация

OFFNews 04 април 2015 в 16:40 27738 34

Снимка Нова телевизия

Водещите на сутрешния блок на Нова телевизия Ани Цолова и Виктор Николаев са обвинени в дискриминация, съобщиха от медията.

Причината - прочетена в ефир на 20 юни 2014 г. публикация в местен варненски сайт. Става дума за сутринта след опустошителните наводнения във варненския квартал „Аспарухово”.

Председателят на фондация „Ромска солидарност” Демир Янев е сезирал Комисията за защита от дискриминация.

Според него водещите са поставили фокуса върху „незаконната циганска сеч”.

Янев твърди, че този вид дискусии се възприемат от ромите като тормоз и заплаха и нагнетяват чувство на несигурност, унижение, страх, омраза и отчуждение от обществото.

На 24 март 2015 г. Комисията за защита от дискриминация констатира, че в предаването е имало случай на дискриминация – засегнати са неопределен брой лица по признак етническа принадлежност.

Комисията препоръчва занапред журналистите в телевизията да се въздържат от изявления, засягащи честта и достойнството на личността на основата на признак етническа принадлежност и/или подбуждащи към дискриминация. Има и съвет да бъде въведен механизъм за самоконтрол, като се очаква периодично докладване на всеки три месеца за срок от една година.

Дискриминацията е в използването на думите „циганска сеч”, което е цитат от публикация няколко месеца по-рано, каза заместник-председателят на комисията Баки Хюсеин.

Водещите упрекнаха Комисията за защита от дискриминация в избирателност в санкциите, "тъй като в онлайн пространството има стотици страници и публикации, използващи същата фраза, срещу които не са предприети подобни мерки".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!