Нова тв: Няма цензура или автоцензура в сваленото предаване на Милен Цветков

OFFNews Последна промяна на 27 юни 2018 в 14:28 7229 1

Нова телевизия излезе с официална позиция след изказването на премиера, че не е оказвал натиск за свалянето на епизод от предаването на Милен Цветков.

В предаването трябваше да се дискутира една пикантна и вероятно фалшива новина - че Бойко Борисов е придобил гръцки остров. Тя бе разпространена от слабо популярен сайт. Засега няма нито доказателства, нито сериозен информационен източник, който да застане зад това твърдение.

"Ако е истина, ще дойда да си оставя сам оставката. Или е цензура, или автоцензура. Няма какво да се прикрие от моята дейност", каза по-рано днес Борисов.

Последва съобщение, публикувано на интернет сайта на Нова:

Реакцията срещу разпространението на фалшиви новини не може да бъде определяна като цензура или автоцензура
Нова телевизия заявява, че не се оказва натиск върху продуцентските решения и редакционната политика на медията винаги е била независима. NOVA, като отговорна медия, не може да бъде разпространител на фалшиви новини, защото защитава професионалните принципи на журналистиката. Реакцията срещу разпространението на фалшиви новини не може да бъде определяна като цензура или автоцензура.

NOVA се противопоставя на опитите независими редакторски решения на медията да бъдат използвани за политически цели. Отстояваме принципите на професионалната журналистика, защото свободата на словото е и отговорност.

Ето и позицията на Nova Broadcasting Group от вчера:

"Епизодът от "Часът на Милен Цветков" на 25-ти юни не е излъчен, защото не отговаря на стандартите на телевизията за обективност, истинност и баланс на гледните точки.

Ръковоството на медиата посочва, че "Високите изисквания към работата на журналистите са гаранция за качество, на което NOVA държи без изключение."

Nova Broadcasting Group подкрепя и ще продължи да отстоява в своята дейност редакционната си независимост, съобразена със закона, етичните и морални норми, и добрите професионални практики.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12193

1

SC

27.06 2018 в 20:38

Вярваме на „Нова“ вярваме...
Ако попитаме карикатуриста Чавдар Николов, и той ще каже, че им вярва.