ЛИК със специален брой за юбилея на Антон Дончев, публикува невиждал бял свят сценарий

В броя е и последното интервю на внезапно починалия генерален директор на БТА Максим Минчев

OFFNews 17 декември 2020 в 11:02 1829 0

Снимка БТА

Акад. Антон Дончев (л) и Максим Минчев

БТА издаде специален брой на списание ЛИК за юбилея на акад. Антон Дончев.

Броят съдържа непубликуван досега сценарий на Антон Дончев, сътворен преди около 7 десетилетия, и откровена изповед на писателя академик пред генералния директор на БТА Максим Минчев. Интервюто е взето две седмици преди неочакваната смърт на Минчев.

„Страшно е това, което се случва във Вселената, но нещо ни пази. Иначе по теория на вероятностите не трябва да ни има. Но ние живеем… Ще вървим докрай и ще видим как продължава шествието на живота”, казва академик Антон Дончев в разговора с Максим Минчев, по идея на когото ЛИК се завърна на медийната сцена – със специализирани броеве по важни културни теми.

Новото издание на ЛИК поглежда към Антон Дончев от различни страни – на литературата, на историята, на киното, на вярата, на спомените, и не на последно място – на дълбоката му свързаност с БТА, съобщават от агенцията. Изявени литератори, историци, филмови дейци и приятели на Антон Дончев проследяват житейския, творчески и академичен път на автора на романа „Време разделно” и други забележителни книги. А актрисата Аня Пенчева си спомня за снимачните дни на едноименния филм по романа. Събрани са и най-ярките отзиви за книгата у нас и в чужбина.

От днес списанието може да бъде закупено в реповете за вестници в страната, в книжарници „Хеликон” и чрез сайта на издателство „Фабер”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови