Кремъл реши окончателно да ликвидира опозиционния сайт ''Медуза'' заедно с убийството на Навални

OFFNews 11 март 2024 в 22:01 5521 2

Снимка Getty Images

През февруари и март 2024 г. руските власти са започнали безпрецедентно агресивна атака срещу разследващия руски сайт "Медуза". Натискът се е засилил едновременно с убийството на Алексей Навални и няколко седмици преди президентските избори в Русия, алармират от опозиционното рускоезично издание. 

"Медуза" е била атакувана от руските власти и преди, но от екипа на медията пишат, че никога досега не им се е налагало да се справят със заплахи от такъв мащаб.

Руските хакерите все по-често се опитват да обезвредят сайта - например чрез DDoS атаки, когато много компютри едновременно създават повишено натоварване на сървърите. Обикновените потребители се сблъскват с бавно зареждане или изобщо нямат достъп до сайта. 

Хакерите се опитват да атакуват даренията, които получава сайта, като до 3-4 пъти на минута се опитват да подават крадени банкови карти към платежната система за приемане на дарения, с цел да разбият тази система и да принудят банките да откажат да сътрудничат.

Имало и няколко опити за хакване на журналисти от екипа. "Сериозно се увеличиха и директните заплахи, исканията за премахване на съдържание, опитите за фишинг, замяна на пароли и дори просто спам атаки", пишат от екипа на медията.

До някои от пощенските кутии на служителите на "Медуза" са изпратени хиляди писма с цел да ги наводнят със спам, да парализират работата на собствениците на пощенските кутии.

През 2024 г. е имало и необичайно увеличение на абонаментите за канала на медията в Telegram, след което следват внезапни масови оплаквания, че съдържанието не отговаряло на правилата на социалната платформа.

От екипа на разследващия сайт пишат, че според тях тази атака е опит за пълно ликвидиране на "Медуза" - пореден, но изключително ожесточен.

"Това е скъпоструващо поръчково убийство: властите, свързаните с тях организации и хакерите са готови да изразходват колосално количество ресурси, за да ни унищожат", пишат от "Медуза".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

2

Джендо Джедев

12.03 2024 в 09:53

Човек тъкмо си помисли, че фашистката кочина няма как да стане още по-фашистка и тия фашаги вземат, та го опровергаят. :D

22548

1

dolivo

12.03 2024 в 07:43

избори идват

активизираха се
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика