Известен саудитски журналист убит в консулство в Истанбул

OFFNews 07 октомври 2018 в 16:25 11404 2

Снимка AP

Саудитски журналист е бил убит в консулството на страната си в Истанбул миналата седмица, съобщи "Ройтерс", като се позова на полицейски източник. Според него става въпрос за умишлено покушение срещу известен критик на управлението в кралството на полуострова.

Жертвата е Джамал Хашоги. Наличните до момента данни сочат, че той е убит, заяви главният съветник на президента Реджеп Ердоган Ясин Актай. Председателят на Сдружението на турско-арабските журналисти го определи като "жестоко и варварско".

Хашоги напуска страната миналата година, страхувайки се от възмездие заради критиките си към саудитската политика за войната в Йемен.

Във вторник, 2 октомври, той влязъл в саудитското консулство в Истанбул, за да получи документи за предстоящата си женитба. Саудитските власти казват, че си тръгнал малко по-късно, но турската му годеница, която го чакала отвън, казва, че той не е излязъл.

Турски медии твърдят, че 15 саудитски граждани, сред които и официални лица, са били в сградата на консулството по това време. Те долетели с два самолета и малко по-късно напуснали. Медиите се позовават на източници от силите за сигурност.

Полицията смята, че след предполагаемото покушение, тялото на журналиста е било изнесено извън комплекса. Катарският телевизионен канал „Ал-Джазира“ съобщи, че тялото е било намерено в района на Истанбул, но тази информация не е потвърдена.

Саудитска Арабия отхвърли обвиненията в убийство и ги нарече "безпочвени".

Турската прокуратура започна разследване. Рияд ще разреши на турските власти да претърсят консулството, увери саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман в интервю за "Блумбърг". Дипломатическите представителства се ползват с имунитет, но кралството няма какво да крие и турските власти ще получат разрешение да влязат и да проведат необходимите действия, каза той.

Журналистически организации изразиха силна загриженост по случая.

Джамал Хашоги взема две интервюта от Осама бин Ладен. Журналистът посредничи в опит за помирение между Бин Ладен и саудитското кралско семейство след разрива в отношенията им в началото на 90-те години заради войната в Ирак (1991 г.). Хашоги е известен с добрите си връзки сред част от саудитския елит и беше медиен съветник на бившия саудитски посланик в Съединените щати принц Турки ал-Файсал.

Хашоги е колумнист на влиятелното американско издание "Вашингтон поуст". Той е бил и главен редактор на телевизионния канал "Ал-Араб", който беше спрян 11 часа след началото на излъчванията си през 2015 г. в Бахрейн. Зад телевизията стоеше саудитският милиардер принц Алуалид бин Талал, който беше един от задържаните по нареждане на принц Мохамед бин Салман в хотел „Риц-Карлтън“ в нашумяла операция против корупцията в кралството през 2017 г., припомня БНР.

Поради критиките си срещу престолонаследника принц Мохамед бин Салман Хашоги от двете години живееше в чужбина, предимно в САЩ, заради страх от репресии от саудитските власти.

Това не е първият случай, при който критици на властите в Рияд изчезват. Принц Султан бин Турки беше отвлечен през 2016 г. и оттогава е в неизвестност. В следващите две години три принцеси, известни като критици на сегашната власт, също изчезнаха безследно.

Случаят крие потенциал да влоши отношенията между Саудитска Арабия и Турция, които имат различия по редица близкоизточни политически въпроси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

09.10 2018 в 15:35

Мда. Печална история разбира се. Но във всеки случай, наистина прилича на убийство на ЖУРНАЛИСТ. Разследващ.
Не точно на пернишка драма от Русе.

10571

1

Hissarion

09.10 2018 в 14:21

Добре че Боко им потанцува със саби там, да не ни закачат и нас.