Господари на ефира спечелиха 9-годишна съдебна битка срещу Слави Трифонов

OFFNews 11 септември 2017 в 16:35 33782 2

Димитър Рачков (л), продуцентът Джуди Халваджиян (в средата) и Зуека

Слави Трифонов загуби 9-годишна съдебна битка срещу комедийното шоу "Господари на ефира".

Новината съобщиха продуцентите на "Господарите" в навечерието на новия телевизионен сезон.

Решението на съда от 2 август 2017 г. е окончателно и без право на обжалване.

Делото бе заведено от продуцентската компания на Трифонов "Седем осми" с мотива, че излъчвайки откъси от "Шоуто на Слави" за скечовете на предаването, "Господарите" са нарушили Закона за авторското прави и сродните му права. 

Върховният касационен съд постанови, че използването на откъси от „Шоуто" не нарушава авторските права.

„В изминалите години по спора са постановени 9 съдебни решения, болшинството от които приемат, че използването на откъси от „Шоуто на Слави“ е допустима от закона форма на хумористична критика, за която не е нужно съгласието на продуцента „Седем осми“ АД и заплащането на възнаграждение. Решението на Върховния касационен съд слага точка на спора, като приема, че в „Господари на ефира“ „се подлагат на критика лични и обществени недъзи, които биват осмивани, като по този начин постигат целта си – обсъждането на тези явления и тяхното отричане“. Пак според съда "интерес от обозначаване на носителя на правото върху цитираното произведение има само критикуващият, тъй като негов е интересът, с оглед преследваната цел на критиката, да индивидуализира адресата ѝ“, съобщават продуцентите на "Господари на ефира". 

„Изключително радостни сме, че върховните съдии прозряха същината на спора и отсъдиха по съвест едно справедливо решение. Опакован в прозаичен амбалаж на дело за нарушени имуществени права, спорът по същество е за свободата на словото и правото на изразяване на мисли, идеи, убеждения и възгледи, включително по отношение на чужд авторски продукт. Чест прави на българския съд, че не позволи с късогледо тълкуване законът да се използва като инструмент за заглушаване на критични гласове", коментират от екипа на "Господарите".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови