Главният редактор на Mediapool: Редакцията ще изчезне, ако се стигне до съд. Делото срещу нас цели да смачка журналистиката

OFFNews 09 март 2023 в 13:18 5230 0

Снимката е илюстративна

Снимка Getty Images

Снимката е илюстративна

Този иск от 1 млн. лева, за който застрахователната компания твърди, че оценява на толкова възможната щета от тази публикация, ако предположим, че се стигне до съд и ако някой съд реши да потвърди, това означава Mediapool да изчезне. Тази сума надвишава в пъти приходите на изданието за например две години, заяви пред Дарик радио главният редактор на Mediapool Стояна Георгиева.

Вчера стана ясно, че застрахователната компания "Лев инс" е завела иск в Софийския градски съд срещу Mediapool за 1 млн. лева заради публикация за проблеми със застраховките "Гражданска отговорност" и системата "Зелена карта". От компанията твърдят, че "са се почувствали засегнати" от статия, публикувана на 27 септември 2022 г.,, която на практика цитира стенограма от заседание на Министерски съвет.

"Това за мен е шокираща и безпрецедентна сума. Според мен целта на цялото упражнение е да бъдат стреснати, не само една медия, например нашата редакция с десетина журналисти, но и други медии, включително телевизиите - да преценят по колко може да бъде умножена тази сума срещу тях, а също и всякакви граждански субекти, НПО и активисти, които си позволят да посочат значим проблем от обществен интерес", коментира днес Стояна Георгиева.

По думите ѝ с този иск са били надхвърлени всякакви мислими граници на каквото и да е приличие. Главният редактор на Mediapool е на мнение, че целта е по този начин да бъде смазана цялата журналистика, а не конкретна медия:

"Ако корпоративната власт подхожда по този начин, че всяко споменаване на проблем, който на дадена компания не ѝ е приятно или не желае, и по този начин удря един шамар и зашеметява, убива, запушва устата на журналистите, това означава, че публичният дебат в тази държава повече би бил невъзможен."

Стояна Георгиева отбеляза, че неслучайно телевизиите са се "въздържали" от коментар по иска срещу Mediapool: "Не е случайно, че в големите телевизии не намират място и други проблеми с нарушения на телекоми, на други компании. Това нещо не се отразява и не е случайно", каза още главният редактор на Mediapool.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови