ЕК няма да наеме на работа американка след съпротивата на Франция

OFFNews 19 юли 2023 в 11:18 2615 0

Фиона Скот Мортън

Снимка Twitter/Fiona Scott Morton

Фиона Скот Мортън

Заместник-председателят на Европейската комисия Маргрете Вестагер съобщи, че е получила писмен отказ от икономиста от САЩ Фиона Скот Мортън да заеме висш пост в комисията. Приемам този отказ със съжаление, написа Вестагер в Туитър.

Предвиждаше се Мортън, бивш главен икономист в Министерството на правосъдието на САЩ по времето на мандата на президента Барак Обама, да бъде назначена за главен икономист по конкуренцията в ЕК. Френският президент Еманюел Макрон вчера открито отхвърли подобна възможност. Европейски медии отбелязват, че в случая се е подготвяло изключение от правилото, че на ръководни позиции в европейските институции се назначават само граждани на ЕС. Допълва се, че петима еврокомисари са подписали писмо с възражение срещу тези намерения, съобщава кореспондентът на БТА от Брюксел.

Преди няколко дни говорители на ЕК заявиха, че решението за назначаването на Мортън е взето и не подлежи на преразглеждане. За Мортън е известно, че е работила за Майкрософт и Амазон - технологични гиганти, чиято дейност се следи и направлява от отдела на ЕК, в който се предвиждаше тя да бъде назначена от 1 септември.

Вестагер разпространи днес писмо от Мортън, в което пише, че отказът е свързан с политическата обстановка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки