БТА ще организира срещи между водещи български и македонски журналисти

OFFNews 05 февруари 2021 в 15:41 1782 0

Генералният директор на МИА (информационната агенция на Република Северна Македония) Драган Антоновски, заместникът му Халит Айдини и главният редактор на новините на МИА Ана Цветковска посетиха днес Българската телеграфна агенция.

В разговор с генералния директор на БТА Кирил Вълчев и с неговия екип бяха набелязани стъпки за надграждане и развитие на сътрудничеството между двете агенции, чиито традиции водят началото си от създаването на македонската агенция през 1999 г. През годините МИА и БТА са организирали няколко форума заедно и са работили по общи проекти.

„Надявам се, че най-хубавото в партньорството ни предстои – както по отношение на регулярния обмен на информация между двете агенции, така и в работата ни по обществено значими каузи“, каза Кирил Вълчев.

Той формулира трите основни посоки на сътрудничество в най-близък план: подновяване на договора за партньорство между двете агенции; ежедневни възлови акценти във взаимния обмен на информация и редовни срещи в София и Скопие от началото на идващото лято между водещи български и македонски журналисти. Мултимедийният център на БТА ще се превърне в средище на тези срещи, които ще дадат началото на разговори за бъдещето на агенционната журналистика и на медиите като цяло.

„Бих искал да развием обмена на фото- и видео новини между двете агенции, запазвайки опорните точки на агенционната журналистика: точност, обективност, безпристрастност. И да направим още много смислени неща заедно“, каза Драган Антоновски.

На срещата беше обсъдена и идеята за откриване на пресклуб на БТА в Скопие и на пресклуб на МИА в София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови