БТА и МИА ще си сътрудничат, в агенциите няма да има ''недобронамерена пропаганда''

OFFNews 26 май 2021 в 21:22 2539 0

В присъствието на президентите Румен Радев и Стево Пендаровски е подписано споразумение за сътрудничество между информационните агенции на България и Северна Македония, съобщиха от прессекретариата на Радев. 

В подписаното споразумение се посочва, че в съответствие с Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Северна Македония "БТА и МИА ще предприемат ефикасни мерки в разменяните информации да няма недобронамерена пропаганда и подстрекаване към насилие, омраза или други подобни действия, които биха навредили на отношенията между Република България и Република Северна Македония".

"Не може да има добро приятелство без регулярна информация. С президента Пендаровски ще очакваме много по-интензивен обмен на надеждна, проверена и точна информация", заяви Радев.

"С моя колега - генералния директор на МИА, имаме важната отговорност за разказа за днешния ден в България и Република Северна Македония, който ще бъде четен утре", каза генералният директор на БТА Кирил Вълчев.

Посещението на Радев продължава утре, когато той и българската делегация ще бъдат приети на аудиенция от Негово Светейшество папа Франциск. Във Ватикана е предвидена и среща на българския президент с държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин.

По-късно през деня Радев ще присъства на Божествена света литургия в базиликата „Сан Клементе“, отслужена от Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний. Утре президентите ще посетят базиликата „Санта Мария Маджоре“, където през IX век папа Адриан II благославя българската азбука.

Президентът е на тридневна визита във Ватикана и Италия. За да отдадат заедно почит пред делото на светите братя Кирил и Методий в Рим, тази година с делегацията ни начело с българския държавен глава пътува и делегация от Северна Македония, ръководена от президента Пендаровски.

Пред паметника на капитан Петко Войвода, разположен на хълма на гарибалдийците в Рим, заедно с Радев почит отдадоха и наши общественици, както и министърът на културата Велислав Минеков. П

Днес в Рим президентът откри официално галерия „България“ към Българския културен институт в италианската столица. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови