Борисов поръчал на Рашидов не нов медиен закон, а проверка на сегашния

Мая Младенова 18 януари 2013 в 10:55 1976 0

Вестници. Снимка:sxc.hu
Вестници. Снимка:sxc.hu

 

Не нов закон за собствеността на медиите, а проверка на изпълнението на сега действащото законодателство е заръчал премиерът Бойко Борисов на министъра на културата Вежди Рашидов, става ясно от стенограмата от правителственото заседание в сряда.

След заседанието Борисов обяви в предаването на Георги Коритаров, че е натоварил министър Рашидов да измисли нов закон за собствеността на медиите. Ето какво в действителност казва Борисов според стенограмата: 

Преди да започнем, искам да възложа на министър Вежди Рашидов да провери изпълнението на задълженията ни по Закона за задължителното депозиране на печатните издания. Този закон знаете, че гарантира прозрачността на собствениците на печатни издания, има коментари, че няма яснота за собствениците на медии в България и затова изпълнението на този закон гарантира, че не могат да се разпространяват вестници и други печатни издания без да е ясно на публиката кои са собствениците. За да няма спекулации и неоснователни критики към нас по този въпрос, възлагам на министър Рашидов да направи проверка за изпълнението и контрола на изпълнението на закона и да докладва на следващото заседание на Министерския съвет. 

След това изказване думата взема Вежди Рашидов и отчита, че до момента 43 печатни издания са декларирали собствеността си пред неговото ведомство. Законът изисква те да посочат в първите си броеве за новата година на кои дружества принадлежат и кои са физическите лица в тези фирми. Това се прави в 7-дневен срок след излизане на въпросния брой. Пълният списък е достъпен тук. В него липсват голяма част от основните всекидневници.

"Срокът за регистрацията за тази година още не е изтекъл. За миналата година са подадени общо 151 декларации и са наложени 24 наказателни постановления", казва Рашидов в отговор на запитването на министър-председателя. 

Контролът по изпълнение на закона е възложен на Националната библиотека и на общините. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!