Борисов заръча на Рашидов нов закон за медиите

17 януари 2013 в 10:09 2578 2

Бойко Борисов СНИМКА: БГНЕС
Бойко Борисов СНИМКА: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов е натоварил министъра на културата Вежди Рашидов да измисли нов закон за собствеността на медиите.

Заръката станала на последното правителствено заседание в сряда, стана ясно от интервю на министър-председателя в предаването на Георги Коритаров по TV+.

Премиерът не даде повече подробности за готвения законопроект. В момента това е отчасти регулирано в Закона за депозиране на печатните издания, според който в първото си издание за всяка година изданията трябва да посочат собствениците си до физически лица.

Премиерът се съгласи с водещия Георги Коритаров, че медиите са се превърнали във "феодални армии на собствениците си".  "Между другото, за първи път чувам точно, толкова добро, конкретно определение, което съм се мъчил да дам на някои от медиите в България – точно едни частни феодални армии, които водят първо борба между своите икономически конкуренти. Те дори не водят война на медийния пазар или за медиен дял, кои вестници или кои телевизии да се гледат повече или да се четат повече. Те водят битката помежду си за интереса на своите собственици. И го правят огромни групи журналисти. Аз винаги съм давал пример с вестник „Сега”. След като ние махнахме посредниците… Три посредника имаше до доставката на газ, три, и техният основен спонсор най-отгоре стои на вестника – „Овергаз”. И в момента, в който това го направихме, от първа до последна страница, включително и карикатурата, е само с нас", каза Борисов.

В интервюто си Борисов коментира нашироко нахлуването на полиция в редакцията на TV+ миналата седмица. 

"Най-малко вие имате основание да сте недоволни от правителството", посочи той. От думите му стана ясно още, че собствениците на Bulsatcom (сателитният оператор, в чиято мрежа се излъчва TV+ - б.р.) са в прекрасни отношения с правителството и лично с премиера. Доказателство за това бил фактът че миналата седмица са получили лиценз за четвърти GSM оператор. "Знаете, че ние им помогнахме и за спътника в Швейцария. В момента, мисля, че май месец в САЩ, в един много голям проект за над 200 милиона долара, съвместно с американски компании, ще изстрелят и спътник", допълни Борисов. Той уточни, че полицейската акция била съвсем рутинна".

Оказа се, че от спирането на сигнала на bTV към Bulsatcom пострадал и самият Борисов. Най-много му липсвало "Шоуто на Слави": "Потребителите във всички случаи сме ощетени. Едни сега търсят антени да си поставят, други - нови апарати или стари апарати. В края на краищата, не мога да гледам на Слави Трифонов шоуто, което ми липсва много. Три години и половина - такова мачкане, просто, в най-гледаната телевизия. Това е…"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови