БХК иска оставката на председателката на СЕМ Соня Момчилова

OFFNews 09 декември 2022 в 20:46 3468 4

Соня Момчилова

Снимка БГНЕС/Спасияна Сергиева

Соня Момчилова

Българският хелзинкски комитет иска незабавната оставка на Соня Момчилова, която е член на Съвета за електронни медии от квотата на президентската институция и към момента - и председател на съвета.

В позиция до медиите от БХК пишат, че причината за настояването им са коментарите на Момчилова относно работата на журналистката Мария Черешева по международното разследване за твърдения на мигранти за употреба на сила и нечовешко и унизително отнасяне от страна на българските гранични власти.

Съвместното международно разследване на осем медии - Lighthouse Reports, Sky News, ARD Monitor, Domani, SRF, Le Monde, Der Spiegel и Свободна Европа за действията на български граничари показа как мигранти са задържани незаконно дни наред без храна и вода

"В профила си в социалните мрежи Момчилова публикува коментар, който часове по-късно скри. В него Мария Черешева беше персонално обвинена в липса на "базови журналистически стандарти" и "некадърност", обясняват от БХК, като прилагат и снимка от скритата впоследствие публикация на Соня Момчилова. 

Според Българския хелзинкски комитет коментарът на председателя на СЕМ прави внушения, че Асоциация на европейските журналисти - организацията, в чието ръководство Черешева участва – трябва да се дистанцира и да порицае работата на колегата си.

"Постът поставя под съмнение достоверността на репортажа и го критикува, че не търси гледната точка на засегнатата страна (в случая МВР и по-конкретно – Гранична полиция). Намеква се също, че журналистката е била предварително мотивирана за работата си "някъде в шенгенските ширини", правейки препратка към поредния отказ страната ни да бъде допусната в шенгенското пространство", обясняват от БХК.

От Комитета посочват, че подобни внушения и коментари са абсолютно недопустими за всеки уважаващ себе си журналист.

"Когато обаче идват от човек, който председателства медиен регулаторен орган, те са и опасни. Инсинуациите на  Момчилова по адрес на Мария Черешева всъщност са директна заплаха към всички журналисти, работещи в попадащите под контрола на СЕМ медии. Разкриваща личната си интерпретация за професионални стандарти в журналистиката, Момчилова предупреждава журналистите в електронните медии да не си позволяват да изобличават нередни действия на държавната власт", смятат още те.

От БХК коментират и че Момчилова демонстрира липса на журналистическа компетентност и етика, както и непознаване на принципите на свободата на изразяване. Поради това нейното присъствие в състава на българския медиен регулатор е напълно неприемливо. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

726

4

Кариерен

12.12 2022 в 11:36

... ако "Читателката" изобщо знае кой е Волтер...

1915

2

Читателка

10.12 2022 в 09:42

Тази жена се изказва на висок глас, обвинявайки за влияния от шенгенското пространство, пропускайки силното влияние от московското простанство!! Ние сме длъжни да понасяме разположилият се под зоркото и око и топлите й грижи Волгин да сипе огън и жупел по Европа, да повтаря непрекъснато колко свята ни е руско-съветската дружба и да дава ефир на свои съмишленици в едно от най-слушаното време на националното радио!! Поставена там, тя работи и за ПРезидента, за когото Крим е руски!! Чия политика, за чии интереси???
Да си ходи , тя е вредна за нацията!!!