Балтийските страни помолиха вестник да не ги нарича бивши съветски републики

OFFNews 09 септември 2017 в 21:40 6919 4

Балтийските страни отправиха към френския в. "Монд" молба да не бъдат наричани в изданието "бивши съветски републики", предадоха ТАСС и БТА.

Агенцията се позовава на писмо, адресирано от посланиците на Латвия, Литва и Естония в Париж до Люк Бронер, редакционен директор на всекидневника.

Повод е статията в "Монд" от 3 септември за финландското противодействие срещу хибридната заплаха откъм Русия, в която балтийските страни бяха наречени "бивши съветски републики", уточнява на сайта си посолството на Латвия във Франция.

Посланиците приветстват интереса на "Монд" към своя регион, но приканват да се избягва тази формулировка. Те напомнят факти от историята на Балтика, "незаконната окупация и присъединяването към Съветския съюз през 1940 г.", което "повечето страни, включително Франция, сметнаха за незаконно и не го признаха".

Дипломатите добавят, че продължават да следят публикациите във френския печат, за да се уверят, че в тях "балтийските страни се отразяват вярно от гледище на историята и международното право.

Страните от Балтника твърдят, че са били присъединени към СССР насила, а пребиваването си в състава на Съветския съюз наричат с термина "окупация". През 2015 г. правосъдните им министри подписаха дори декларация, в която изразиха намерение да изчислят окончателно щетите от "съветската окупация" и после да настоят пред Русия за съответното обезщетение, напомня ТАСС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21061

4

рамбо

10.09 2017 в 10:36

Ако бяха бивши римски провинции сигурно щяха да настояват да ги наричат така, но за тяхно съжаление Римската империя не си е направила труда да стигне до там

23293

2

Стефан

10.09 2017 в 00:49

Прави са - трябва да ги наричат просто "бивши страни".
Що, да не се чувстват бивши югославски републики?