АЕЖ с отворено писмо до Манфред Вебер заради обидите на Ал. Йорданов към Силвия Великова

Мая Младенова 17 декември 2020 в 10:07 3146 0

Асоциацията на европейските журналисти-България изпрати отворено писмо до лидера на парламентарната група на Европейската народна партия (ЕНП) Манфред Вебер заради недопустимото поведение на българския евродепутат Александър Йорданов (СДС/ЕНП) спрямо журналистката от Българското национално радио Силвия Великова.

След интервю с предаването "Политически НЕкоректно" с водещ Силвия Великова, Йорданов нарече журналистката "крайно невъзпитана" и "махленска клюкарка", която задава "тъпи въпроси". По-късно постът му бе изтрит, а редколегията на Програма "Хоризонт" на БНР излезе с позиция, че не задава удобни въпроси.

Публикуваме пълният текст на писмото:

Уважаеми г-н Вебер,

Обръщаме се към Вас заради недопустимо поведение на българския евродепутат Александър Йорданов. Г-н Йорданов си е позволил да отправи необосновани нападки и обиди към уважаваната журналистка от Българското национално радио Силвия Великова. Очевидно подразнен от въпросите, които Великова му е задала в предаването си „Политически НЕкоректно“ на 6 декември, Йорданов е написал в социалната мрежа Фейсбук коментар, който смятаме за крайно недостоен. Въпреки че европейският депутат е изтрил този коментар от своя профил, много медии* регистрираха и публикуваха скрийншотове от текста, в който той прави директни обидни квалификации на въпросите и на личността на водещата в опит да омаловажи остро поставените политически теми за интервюто.

Известно е, че работата на журналистите е да задават въпроси, а на политиците – да отговарят на тях. Отговорността, която журналистите имат пред обществото, изисква от тях да поставят трудни и важни въпроси, за да могат избирателите да си дадат сметка доколко даден политик оправдава доверието им.

Недопустимо е, когато политикът не може да се справи със зададените му въпроси и да им отговори по същество, без да се компрометира, да напада с обиди журналиста, който му ги задава.

А когато става дума за представител на управляващата коалиция, както е в конкретния случай, подобно поведение може да се приеме и като опит за натиск и призив към институциите въпросният журналист да бъде подложен на репресия.

Припомняме, че това не е първият случай, когато журналистката Силвия Великова е обект на подобно отношение. През миналата година тя бе свалена от ефир от предишното ръководство на радиото, което се опита да ѝ попречи да отразява спорната процедура по избор на главен прокурор. Свалянето от ефир на Великова доведе до протести, широка международна реакция и безпрецедентна криза в радиото, завършила със смяната на генералния директор.

Надяваме се, че тези действия на представител на ЕНП няма да останат незабелязани и несанкционирани от ръководството на партията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови