Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

Осветление за хол

инж. Димитър Костов 17 август 2021 в 17:27 4215 0

Във всеки съвременен дом е характерно това, че стаите са проектирани със съответни функции. Така например кухнята – за готвене, трапезарията - за хранене, банята – за къпане, спалнята - за сън, но холът е помещение създадено за широк спектър от дейности, уникални за всеки от нас. В него можем да се виждаме с приятелите, да общуваме със семейството си, да дремнем след тежък ден на дивана, да почетем добра книга, да позяпаме телевизия или дори да хапнем набързо.

Тази многофункционална стая се нуждае от специално планирано осветление. От насочени осветителни тела за семейни снимки, картини и гоблени по стените, до осигуряване на общо осветление чрез полилей в центъра на тавана, който както праисторически огън да събере фамилията, когато всички са у дома. Нека разгледаме видовете осветление, от които има нужда хола ви за да блесне в светлина.

I. Осветление по задачи

Първата, най-важна стъпка преди да решите вашето осветление за хол е да разберете как лично вие използвате пространството. Целта е да настроите всички осветителни тела така, че да можете удобно да вършите специфично вашите дейности - това се нарича осветление по задачи.

Замислете се, какво правите в хола. За много хора това е гледане на телевизия. Телевизорите, както осветителните тела също излъчват светлина, затова трябва да съобразите осветлението с това. Не трябва да се получават отблясъци, които пречат на телевизионния образ и уморяват очите. Тези отблясъците могат се получат от различни осветителни тела, като най-честите от тях са лампите за четене с насочваща се глава, различни спотове по стените, неволно насочени към екрана, както и прозорци в близост.

Контражурното приглушено осветление е хитър начин, да се избегнат отблясъците на телевизионния екран, особено вечер. То намалява умората в очите от продължителната смяна на ярки с тъмни образи от телевизионния екран в тъмни помещения. Това фоново осветление може да се осигури чрез поставяне на лампа зад телевизора, за да се увеличи осветеността около екрана. Това осигурява и малко повече околна светлина в стаята и спестява непрекъснатата адаптация на очите между ярък екран и тъмна стая. Помощното осветление може да бъде настолна лампа, лампион или дори лед лента, залепена на гърба на телевизора.

Когато четем, обичайните настолни лампи с абажур и подовите лампи не осигуряват фокусираната светлина, която е необходима за тази задача. Докато лампата за бюро с възможност за насочване, наричана още лампа за четене и лампиона за четене вършат много по-добра работа. Те осигуряват силна, фокусирана светлина върху книгата, подчертавайки думите на страницата, а не разсейват светлината в пространството наоколо.

Ако вашите задачи в хола са относително стационарни, една силна лампа за бюро може да ви осигури желаното количество светлина. В по-малки помещения с бюро до стената може дори да помислите за лампа за четене, монтирана на близката стена.

II. Акцентно, насочено осветление

Следващата стъпка е да осигурим ефективно акцентно осветление. Акцентното осветление се използва, за да насочва вниманието към произведения на изкуството или особености в интериора.

При основни ремонти или строеж на къща не забравяйте да включите в плановете вградено осветление, което осигурява инсталирани акцентни възможности.

За да подчертаете модерните напоследък 3D стени или определени архитектурни детайли, като колона от релефен камък, помислете за вградено осветление до стените, което осветява основно тях. Всяка грапавина и релефен орнамент осветени с това осветление изпъкват и създават неповторим стил на помещението.

Ако имаме монорелсово осветление, то може да бъде добра алтернатива на насоченото вграденото осветление, особено при просторни помещения с високи тавани. Осветителните тела, разположени на релса могат да се местят по нея и да променят посоката на своя лъч. Те са гъвкави и функционални и представляват стилно съвременно решение на акцентно осветление за подобряване на интериора на един дом.

При използване на осветление с акцент върху скулптура, антична ваза или друг обемен фокусен обект, помислете за лампи вградени около обекта. Знаем, че всяко вградено осветление създава усещане за перспектива и увеличаване на пространството и осигурява акцентен тип осветление. Има и трипозиционна техника на осветление, която използва основна светлина, странична светлина и задна светлина, за да освети обекта от всички страни, като същевременно премахва сенките, получаващи се при директното осветление.

Ако имате уникална колекция от произведения на изкуството, любими снимки или колекция от книги и се чудите как да ги осветите така, че да се превърнат в акцент. Има различни методи да направите това, от насочени осветителни тела за монтаж на стена до изящни лед спотове за картини с орнаменти в класически стил.

III. Главно осветление

След като сте осигурили осветление по задачи и акцентно осветление, следващият етап е да изберете главно, общо, амбиентно осветление, за да oсветите всички кътчета на хола и да настроите стила на помещението. Това може да стане по различни начини.

Вградените лед лунички са чудесен избор, ако можете да ги инсталирате, защото това често означава окачен таван. Но, избягвайте да наредите на тавана множество вградени осветителни тела от един модел. Вместо това се помислете върху това, което искате да осветите. Какво е важно във вашето пространство. Произведение на изкуството или текстурна стена? Каменна камина или ваза на масата?

След като направите този анализ, можете да осветите всички по-слабо осветени места с основни осветителни тела.

Има една съвременна тенденция, която много дизайнери на вътрешен интериор използват, като алтернатива на вграденото осветление и тя е светлина обливаща стените, осигурена от лед осветителни тела скрити в горната или долната част на стената, така че, холът да изглежда по-просторен.

Може да добавите настолни лампи в по-тъмните части на хола. Преносимите лампи предлагат осветени обеми на нивото на очите, които осветяват помещението на по-ниско ниво, създавайки интимна, но спокойна уютна атмосфера.

Централното осветително тяло в много холове е голям пищен полилей. Можете да избирате между много стилове вашия полилей. Напоследък много хора избират съвременните лед полилеи с вградени светодиоди, любителите на класическия стил предпочитат полилеи с кристали или полилеи с текстилни абажури. Който и вид да изберете, помнете че главната функция на полилея е да създаде стил, уют и светлинен комфорт, който вграденото таванно осветление и монорелсовото осветление не могат.

IV. Осветителни тела съобразени с вашия биологичен ритъм

Хората са свързани със слънцето. Когато слънцето изгрява като пламтяща огнена топка, кръвното налягане и телесната ни температура се нарастват и активността ни се повишава. Когато слънцето е в зенита си по обед, ние сме жизнени и активни. Когато слънцето залязва в пурпурни цветове и небето е опалово, мелатонинът расте и започва да ни се спи. Цвета и яркостта, излъчвани от слънцето, са в синхрон с нашия циркаден ритъм (circa лат. - обиколка, около; diēm лат. - ден) от хилядолетия и това влияе на нашата активност. Днес технологиите ни позволяват да настроим осветителните тела в нашето жилище с биологичния ни ритъм, както никога досега. Тази настройка се извършва с димиране и регулиране на цветната температура на осветителните тела за да постигнем това, което експертите наричат уелнес осветление, осветление което е за човека (Human Centric Lighting).

Съвременните лед лампи днес са много по-добри от тези преди десет години. Цената е по-ниска, имаме избор на цветната температура, продължителността им на живот е подобрена, формите и моделите са неизброими. Днес модерните осветителни тела са конструирани с вградени светодиоди, което много облекчава използването им. Днес светодиодите са се развили много - има дори LED крушки тип Edison, т.н. филаментни лампи за тези, които търсят този ретро детайл.

Еволюцията на LED лампите позволява на LED осветлението да се настройва до по-топла цветна температура, възпроизвеждайки ефекта на залязващото слънце или светлината на старите нажежаеми и халогенни крушки. Вече има голямо разнообразие от осветителни тела с контрол на цветната температура, от които да избирате от всеки стил.

Когато контролираме цвета на излъчваната светлина и яркостта, и всичко това с едно натискане на бутон на дистанционното или през смартфона чрез приложение, това ни позволява да мигновено да променим настроението в хола чрез светлината, за да отговаря на нашите нужди и желания. Можете да имате ярко бяло, подобно на дневна светлина, за да увеличите работоспособността, или успокояваща топлина в по-топлите цветове, която имитира залеза. Например: топъл и уютен нюанс от 2700K е идеален за уютни, романтични вечери. Мощен бял нюанс от 3000K за дейни работни следобеди и свежа сутрин с разсънващ и весел 4000K.
Вече всичко зависи от вашето настроение и желания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews