Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Защо 'Петима от една кръв' бе избран за филм на годината

OFFNews 27 януари 2021 в 14:14 3402 0

Драмата за ветераните от войната във Виетнам "Петима от една кръв" спечели няколко водещи награди на американския Национален съвет на кинокритиците - за филм на 2020 г., най-добър режисьор и най-добър актьорски състав, съобщи Асошиейтед прес.

Така Спайк Лий става едва вторият чернокож режисьор, печелещ наградата, след Бари Дженкинс през 2016 г. за "Лунна светлина". Отличията на кинокритиците се връчват от 30 години и се считат за предсказващи наградите "Оскар".

"Петима от една кръв" разказва за четирима ветерани, които се завръщат отново във Виетнам. Те издирват останките на своя взводен командир, а също и заровено съкровище.

Човечността и природата се сблъскват с героите, влезли в конфликт с трайните опустошения от неморалността на войната. Сюжетът се развива по две времеви линии, за да покаже както непосредствените последици от войната, така и нейните дългосрочни ефекти върху мъжете като пристрастявания, заболявания и фалит.

Първоначално написан от Дани Билсън и Пол Де Мео през 2013 г., сценарият е преработен от Лий и Кевин Уилмот след успешното сътрудничество на двойката в BlacKkKlansman (2018). Актьорският състав се присъедини през февруари 2019 г. и снимките започнаха месец по-късно, като продължиха през юни и се провеждаха в Югоизточна Азия. С производствен бюджет от 35–45 милиона долара, той е сред най-скъпите филми на Лий.

„Имаше добри филми във Виетнам, но не и такъв, който наистина да се занимава с чувствата на цветнокожите войници“, казва Уилмот.

На фона на толкова много филми за Виетнам, Лий предизвиква зрителите да помислят за един друг аспект: защо има толкова малко разкази от гледната точка на цветнокожите войници?

Филмът на Netflix получи признание от критиците и вече получи множество награди и номинации. Този филм е подарък в момента и няма друг режисьор, който би могъл да го направи, пише Hollywoodreporter.

Останалите отличия на Националния съвет на кинокритиците са: 

Наградата за най-добра актриса е за Кери Мълиган за ролята в "Момиче с потенциал", а за най-добър актьор - Риз Ахмед ("Без звуци в живота").

Поддържаща роля за Пол Раджи в "Без звуци в живота".

При жените в тази категория беше отличена Юн Ю-джун за участието си в "Минари". "Минари" спечели също наградата за най-добър оригинален сценарий - за Лий Айзък Чънг.

Наградата за актьорски пробив спечели Сидни Фланиган за изпълнението в "Никога, рядко, понякога, винаги".

"За душата" получи приза за най-добра анимация.

Гватемалският "La Llorona" беше отличен в категорията за най-добър чуждоезичен филм.

Наградата "Икона" беше присъдена на Чадуик Боузман.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!