Виолончелистът Андрей Йоница ще бъде солист на Радиосимфониците

OFFNews 17 май 2022 в 10:45 1702 0

Андрей Йоница

Снимка Снимка БНР

Андрей Йоница

На 20 май в зала „България“ от 19.00 часа Симфоничният оркестър на Българското национално радио с диригент Марк Кадин ще представят следващия си концерт под надслов „Славянски празник“ с творби от Антонин Дворжак, Анатолий Лядов и Георги Андреев.

За първи път ще им гостува виолончелистът Андрей Йоница, победител в международните конкурси „Чайковски“ и АRD в Мюнхен.

Той ще изпълни Концерт за виолончело и оркестър в си минор на чешкия класик Антонин Дворжак. Повече от сто години Концертът има славата на най-великото музикално произведение, създавано някога за този инструмент.

Той е виолончелист с превъзходно умение, музикално въображение и отношение към музиката на нашето време" (Gramophone), "един от най-интересните виолончелисти на последното десетилетие" - пише за него списание "Times".

Андрей Йоница е бил солист на Берлинския Концертхаус, Елбската филхармония, Тонхале в Цюрих, L"Auditori в Барселона, на фестивалите Шлезвиг-Холщайн, Вербие и Марта Аргерич. Концертира със симфоничните оркестри на Мюнхен, Хамбург, Монреал, с оркестъра на ВВС, Националния оркестър на Дания, Кралския национален оркестър на Шотландия, със Симфоничния оркестър на Мариинския театър, Националния оркестър на Уелс и много други.

Йоница свири на виолончело от 1671 г. Джовани Батиста Роджери, предоставено му от фонд Deutsche Stiftung Musikleben.

В програмата в концерта на Радиосимфониците на 20 май участва и Смесеният хор на БНР с диригент Любомира Александрова, който ще представи 8 руски народни песни за симфоничен оркестър от Анатолий Лядов – премиера за България.

Кулминацията в концерта ще бъде Танцов триптих на Георги Андреев (световна премиера), създаден от композитора специално за Радиосимфониците, по молба на маестро Марк Кадин.

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (София, бул. "Драган Цанков" №4), на касата в зала „България“ и в мрежата на eventim.bg.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови