Великият Дио играе българско хоро (непубликувани досега кадри)

Владимир Йончев 05 август 2015 в 17:00 23087 8

Кметълът на Каварна Цонко Цонев пусна в мрежата непубликувани досега кадри с Рони Джеймс Дио.

На тях се вижда как великият музикант играе българско хоро - история, за която мнозина смятаха, че е само градска легенда.

Кадрите са от гостуването на Дио в Каварна в края на 2006 г. Гласът на рока, както го наричаха още приживе, изнесе концерт на площада в Каварна за новата 2007 г. и лично отброи последните секунди преди приемането ни в Европейския съюз.

На видеото има и вече познати моменти - как Дио открива изрисувания с неговия образ панелен блок и как Тончо Токмакчиев и Малин Кръстев го питат кой е последният българин, от който е взел автограф.

Дио, чието истинско име е Роналд Падавона, беше близък приятел на кмета Цонко Цонев и един от хората, на когото Каварна дължи много за статута си на рок-столица.

Рони Джеймс Дио беше първата звезда от световна величина, която дойде в Каварна през вече далечната 2005 година. По това време България съвсем не беше популярна дестинация за големи концерти и по молба на Цонко Цонев Рони Джеймс Дио лично се обаждаше на рок-звездите, за да гарантира, че идването им в Каварна си заслужава и ще бъдат посрещнато подобаващо.

Кадрите припомнят и за друга позабравена вече подкрепа, която Дио оказа на България. Много от хората на видеото са с фланелки "Освободете ги!", защото концертът беше броени дни след като българските медицински сестри и д-р Здравко Георгиев (който е от Каварна) за втори път бяха осъдени на смърт от режима на Кадафи по обвинение, че са заразили 400 либийски деца със СПИН.

България тогава започна кампания, в която канеше най-големите имена в рока да призоват за освобождаване на медиците ни.

Първите големи звезди, с които българската страна се свърза, обаче отказаха. Много известен състав, отказа концерт в подкрепа на сестрите. Каузата е спорна, може да увреди продажбите ни, каза тогава вокалистът на известната с благотворителните си изяви група, която по мълчаливо съгласие на промоутърите, никога повече не беше поканена в България.

Тогава кметът на Каварна Цонко Цонев се свърза с Рони Джеймс Дио, който стана първият посланик на кампанията и лично убеждаваше най-големите имена в рока да дадат подкрепата си за каузата.

Дио почина на 16 май 2010 година. Каварна беше първият град в света, където беше издигнат паметник на вокала на Рейнбоу (Rainbow), Блек Сабат (Black Sabbath) и Дио (Dio).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови