Вечер на поетесата Мара Белчева ще има на Св. Валентин

OFFNews 07 февруари 2024 в 15:03 825 0

Вечер на Мара Белчева ще има на Св. Валентин

Снимка Литературен музей

Вечер на Мара Белчева ще има на Св. Валентин

С поетично-музикална вечер в къща музей „Петко и Пенчо Славейкови“ в София ще се отбележи 14 февруари. Събитието е под наслов „Аз слушам само твоите очи, как дивно ми говорят за живота”. Тогава ще се открие и ново експозиционно пространство, свързано с личността и литературното дело на Мара Белчева, съобщават от Националния литературен музей.

Новата експозиция ще включва лични вещи, преводи, ценни ръкописи и писма на Мара Белчева. От Националния литературен музей припомнят, че животът на родената в град Севлиево поетеса Мара Белчева е белязан от поредица щастливи срещи и фатални загуби. „Умна, добре образована и силна, след всеки удар на съдбата тя успява да възвърне равновесието и душевната си цялост, а с интелектуалното си очарование привлича Пенчо Славейков и се превръща в негова сродна душа и вечна спътница“, разказват те.

Организаторите на събитието отбелязват, че любовта на Мара Белчева и Пенчо Славейков – драматична и неповторима, ще бъде водещ мотив на вечерта. „На своеобразната среща между минало и настояще ще прозвучат стихове за любовта, изпълнявани от български поети от различни поколения – Найден Вълчев, Недялко Йорданов, Маргарита Петкова, Бойко Ламбовски, Кристин Димитрова, Аксиния Михайлова, Иван Есенски, Добромир Банев, Красимира Макавеева, Калоян Христов. Със специалното участие на композитора Хайгашод Агасян. Участниците и гостите ще бъдат приветствани от директора на Националния литературен музей Атанас Капралов“, казват организаторите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!