Унгария - страна на фокус на Панаира на книгата в НДК

Бистра Величкова 03 декември 2012 в 20:37 2381 0

31-ви Софийски международен панаир на книгата
31-ви Софийски международен панаир на книгата

От 4 до 9 декември в Националния дворец на културата (НДК) ще се проведе 31-то издание на Международния панаир на книгата.

Официалното откриване e във вторник от 12 часа - в централното фоайе на  НДК. Страна-гост  на панаира тази година е Унгария. 

По този повод ще присъства вицепремиерът на Унгария - Тибор Наврачич, както и столичният кмет Йорданка Фандъкова.

На панаира ще бъдат представени голям брой унгарски книги и книги на унгарска тематика, отпечатани през 2012 година.

Празникът на унгарската литература се провежда под знака на две значими годишнини. Първата е 100-годишнината от рождението на писателя-драматург Ищван Йоркен (1912-1979), ненадминатия представител на абсурда, както в пиесите си, така и в своите едноминутни разкази.

Втората значима годишнина е навършването на 10 години от връчването на Нобеловата награда на унгарския романист Имре Кертес.

В рамките на панаира, ще гостуват унгарските писатели - Балаж Дьоре, Ендре Кукорели, Золтан Поша, Ева Банки, Тошо Дончев, Дьорд Рощаш-Фаркаш, Бенямин Тибор Сабо, Янош Чепреги, Золтан Егреши и др.

По време на панаира са предвидени срещи с писатели, литературно-музикални пърформанси, театрален спектакъл и дискусия на тема "Унгарската културна дипломация".

Специален гост на панаира е и испанският писател Висенте Ботин, който ще представи книгата си „Погребението на Кастро” (изд. Колибри).

„Иво Андрич–исторически песимизъм и трансцендентални блянове” пък е втората книга на проф. Светлозар Игов, посветена на творчеството на Иво Андрич (изд. Хермес).

В програмата на европейската мрежа за литература и книги „Традуки” ще бъде представен "Братът" - един от знаковите романи на големия сръбски постмодернист Давид Албахари. 

Специално за откриването на панаира пристига и световноизвестният автор и водещ Алън Пийз, познат в цял свят като "Mr. Body Language". Алън Пийз ще води еднодневен семинар на тема „Изкуството на комуникацията - семинар за висока ефективност и постижения”.

На панаира читателите ще могат да закупят книги с автограф и да се срещнат лично с българските автори Теодора Димова, Деян Енев, Милен Русков, Людмила Филипова, Калин Терзийски, Бойко Ламбовски, Стефан Цанев, Златна Костова, Анна Данилова, Людмил Тодоров, Калофер Русев, Иво Сиромахов, Светла Иванова, Евтим Евтимов, Маргарита Петкова и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови