Украйна е победител на Евровизия 2022

Ангел Марковски 15 май 2022 в 07:33 5461 6

Снимка AP/БTA

Украинската хип-хоп група "Калуш Оркестра", която съчетава етнически мотиви с модерни звуци, спечели сърцата на публиката и на журитата.

Украйна е големият победител на Евровизия 2022. Песента на "Калуш Оркестра" - "Стефания", получи най-много гласове от зрителите.

"Тази победа е за всеки украинец. Слава на Украйна!", заявиха победителите. На второ място се класира Великобритания, следвана от Испания и Швеция.

Украинската хип-хоп група "Калуш Оркестра", която съчетава етнически мотиви с модерни звуци, спечели сърцата на публиката и на журитата.

По време на изпълнението си на финала "Калуш Оркестра" отправи емоционален призив за освобождаване на хората, блокирани в металодобивния завод "Азовстал" в Мариупол.

"Призовавам всички вас, моля, помогнете на Украйна, Мариупол. Помогнете на "Азовстал", веднага", заяви фронтменът на групата Олег Псюк, обръщайки се към публиката.

След редица концерти за украински бежанци и победата на "Евровизия", "Калуш Оркестра" ще се завърнат в Украйна.

25 песни и техните изпълнители се впуснаха в надпреварата за любовта на публиката и националните журита. Участие във финала взеха Чехия, Румъния, Португалия, Финландия, Швейцария, Франция, Норвегия, Армения, Италия, Испания, Нидерландия, Украйна, Германия, Литва, Азербайджан, Белгия, Гърция, Исландия, Молдова, Швеция, Австралия, Обединеното кралство, Полша, Сърбия и Естония.

12-те точки от България получи Гърция. Българското жури беше в състав: председател Здравко Желязков (дует Ритон), Нели Рангелова, Мария Мутафчиева (Мери Бойс Бенд), Венцислав Роланд - Venzy, Георги Симеонов - JJ.

С най-много от гласовете от телевота на публиката Украйна спечели първото място.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-5910

6

Един

15.05 2022 в 17:40

Както е новия лаф, догодина Евровизия ще се проведе в полски лагер за бежанци :))

700

4

ferrarrist

15.05 2022 в 11:45

...едва ли има нещо по-идиотско от този конкурс....по-скоро прилича на някогашния благоевградски "Ален мак"....там печелеха правилните песни без всякаква връзка с изкуството....щеше да е много срамно,ако не беше много смешно,то е като оръжието за хохолите,наливаш едни гигантски средства за да подклаждаш войната на други,които на всичкото отгоре са си виновни за нея....вместо да се изпълняват Минските споразумения,ние си правим каквото са ни казали краварите и "вся осталная подофицерская сволоч",а сметката я плащаме ние в левчета,а нас отгоре на всичко никой не ни пита,а и да пита-отговорите са заглушени от тълпата проукрайнски тролчета,неуморно трудещи се,и псуващи всичко което,според тях е политически некоректно...а админите услужливо трият всеки коментар които не е съобразен с тяхната коректност....а накрая печели Украйна....Йончев,Йончев,..къде ти отиде обективизма....

75

3

230 млрд баксов

15.05 2022 в 11:06

Честито на победителите! Слава Украйна!

 
X

Да помогнем на украинските деца!