'Целувката' на Густав Климт се продава като NFT за 14 февруари

Мая Младенова 09 февруари 2022 в 09:40 4327 0

Снимка Ouriel Morgensztern / Belvedere, Vienna

Музеят "Белведере" във Виена и инвестиционният NFT фонд artèQ предлагат шедьовъра на австрийския художник Густав Климт "Целувката" в продажба в ограничен брой от 10 000 дигитални екземпляра.

Цифровото копие с висока резолюция на най-известното изображение на двойка влюбени е разделено на решетка 100x100. В резултат на това са получени 10 000 неповторими индивидуални парчета, които в момента се предлагат като незаменяеми жетони, наречени NFT.

Заинтересованите могат да се регистрират за покупка в платформата thekiss.art, която започна на 26 януари 2022 г. и ще приключи този четвъртък вечер в полунощ централноевропейско време. Ако се появят повече кандидати, разпределението на 10 000 NFT ще бъде решено чрез лотария.

Всеки NFT може да бъде закупен на цена на дребно от 1850 евро, съответно 0,65 Етериум (без разходи за изработка, с ДДС). Официалното пускане на NFT ще се състои на Деня на влюбените, 14 февруари. NFT могат да бъдат посветени на любим човек - като романтично цифрово обяснение в любов.

NFT (съкращение от английското non-refundable token, незаменяем жетон) представлява единица данни, която се съхранява в цифрова счетоводна книга (блокчейн) и може да се продава и търгува. Единиците данни на NFT могат да бъдат свързани с цифрови файлове - например снимки, видеоклипове и аудио. Всеки NFT може да представлява различен базов актив и може да има различна стойност. Издателите на NFT претендират, че предоставят публичен сертификат за автентичност или доказателство за собственост.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови