Световноизвестният полски режисьор Кшищоф Зануси ще представи лично новия си филм ''Идеалното число'' на 27-ия София Филм Фест

OFFNews 10 февруари 2023 в 12:00 1895 0

Снимка Плакат на филма

"Идеалното число"

Фестивалната публика на СФФ в София ще има възможност да се срещне със световноизвестния режисьор, сценарист и продуцент Кшищоф Зануси, а в „Идеалното число“ той отново се завръща към основните теми в творчeството си, като този път отговорите, които дава, са сложни и далеч не са очевидни.

Кинолегендата майсторски използва философията на литературата, науката, медицината, икономиката, вярата и киното (дори „Декалог“ на Кешловски), за да провокира размисли за морала и смъртта. Зануси продължава да изследва състоянието на човечеството в съвременния свят, проучва вътрешния живот на героите и се пита дали е възможно да се преосмислят приоритетите в един привидно успешен живот.

Какво е най-важно в живота: успехът или любовта? Пред тази дилема се изправят героите на Зануси в „Идеалното число“. Йоахим е човек в края на дните си, който има всичко, дори повече отколкото му е необходимо, а младият математически гений Давид е погълнат от научните си изследвания и преподаването. Срещата им неочаквано ще повлияе на съдбата и на двамата, водейки до размисъл за мистериозните пътища на живота, неговото отминаване и смисъл.

На 34-ия кинофестивал в Триест „Идеалното число“ получи Специален доплом, а полският филмов майстор Кшищоф Зануси е тазгодишният носител на наградата „Източна звезда“, която се присъжда на личности от киното, които с кариерата си са изградили мостове между Изтока и Запада. За Зануси, носител и на Наградата на София на Столична община, този мост е двоен – биографичен (семейни корени от Фриули) и професионален.

Гостуването на Кшищоф Зануси се осъществява в партньорство с Полския институт, София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови