Стоянка Мутафова ще получи Наградата на София за принос към актьорската професия

Оffnews Последна промяна на 21 февруари 2017 в 13:11 2920 0

Стоянка Мутафова ще получи Наградата на София за принос към актьорската професия.

„Голямо нещо е любовта! Това е импулс. Най-хубавите си роли съм ги правила, когато съм била влюбена.”

Това каза пред медиите Стоянка Мутафова в месеца на любовта, когато е и родена самата тя. На 95 години „Госпожа Стихийно бедствие” е кандидат за рекорд на Гинес за най-възрастна активно играеща на сцената актриса.

„Аз бих сравнил миговете от съприкосновението с твоя блестящ талант с магията, която произвежда един уникален електронен музикален уред, наречен теремин, на който човек свири, без да го докосва. Естествена и емоционална, подобно на този невероятен инструмент, без да докосваш публиката физически, ти прегръщаш душата й и досягаш най-нежните струни в сърцето й”, каза за Стоянка Мутафова навръх юбилея й, отбелязан в Сатиричния театър, министърът на културата Рашко Младенов.

Няколко поколения помнят опашките за билети пред храма на смеха, създаден през 1956 година от легендарните Стоянка Мутафова, Георги Калоянчев, Георги Парцалев, Татяна Лолова и тяхната легендарна трупа.

В „най-щастливите години в живота им”, раздаващи се на сцената, Мутафова влиза всяка вечер в незабравими образи - Дорина от „Тартюф”, Селямсъзката от „Чичовци”, Баба Гицка от „Големанов”, Мария от „Михал Мишкоед”, Фьокла от „Женитба”, Коробочка от „Мъртви души”, Анна Андреевна от „Ревизор” и много други. Въпреки достолепната си възраст, само в последните години Мутафова е неузнаваема като Баба Зюмбюла в „Шокова терапия” и Бръмбарова в „Космонавти”.

Освен в театъра Мутафова се изявява и в киното с множество интересни роли в „Специалист по всичко”, „Привързаният балон”, „Кит”, „Езоп” и „Топло“, „Баш майсторът началник”. Тя е и любимата баба Цоцолана на поколения деца в екранизацията на „Патиланско царство”. Стоянка Мутафова участва в „Стъклени топчета” (1999) на Иван Черкелов, „Рапсодия в бяло” (2002) на Теди Москов, „Ваканцията на Лили” (2007) на Иванка Гръбчева, „Вчерашни целувки” (2007) на Юрий Дачев, „Ако някой те обича” (2010) на Киран Коларов, както и в сериала „Столичани в повече”.

Необичаен - като яркото й, магнетично актьорско присъствие - е и пътят на Стоянка Мутафова до светлините на прожекторите и сцената. Преди да поеме натам, тя води битка със семейството си. Баща й - Константин Мутафов, един от драматурзите на Народния театър „Иван Вазов”, държал дъщеря му, завършила класическа филология, да стане археолог, но вместо това тя тайно се записва в Държавната театрална школа при Народния театър. Директорът на трупата Владимир Полянов получава писмо от баща й с настояване дъщеря му да не бъде приета. Ала Стоянка партнира на Кръстьо Сарафов в една радио пиеса, след което самият той се среща с Мутафов, за да го увери в безспорната й дарба. Оттогава най-забавната ни актриса радва поколения българи, които буквално израстват с неуморния й талант.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови