Станислав Тодоров-Роги е новият председател на Филмаутор

OFFNews 20 юни 2024 в 16:19 1810 0

Станислав Тодоров-Роги

Снимка Темелко Темелков

Станислав Тодоров-Роги

Режисьорът Станислав Тодоров-Роги е новият председател на организацията за авторски права в киното "Филмаутор".

Той поема длъжността след два мандата на режисьора Виктор Божинов, който по правилник не може да има повече мандати.

На общо събрание на дружеството е избран нов управителен съвет в състав: Антон Бакарски - оператор, Ваня Николова - сценарист, Георги Чолаков - оператор, Иван Тонев - оператор, Иглика Трифонова - режисьор, Нели Димитрова - сценарист, Станислав Тодоров-Роги - режисьор и Гала филм ООД с представител Галина Тонева от продуцентската квота.

На Общото събрание на членовете на "Филмаутор", което се проведе в края на май, бяха отчетени успешните действия на организацията във връзка с възприемането на двете директиви от 2019 г. в българския ЗАПСП и устойчивата тенденция на събираните от организацията възнаграждения за авторски права за български правоносители, съобщават от "Филмаутор".

Основен платец и за миналата година е Българската национална телевизия, която продължава да изплаща възнаграждения за последващо използване на български филми и сериали. Всички останали телевизии не изплащат такива отчисления, отбелязват от "Филмаутор".

Като добра стъпка е отчетен договор, сключен през 2024 г. с Инвестор БГ за програмата Bulgaria on AIR, в която срещу заплащане ще бъде показан пакет от български сериали.

Устойчив ръст имат приходите от чужбина и от прожекции на филми от репертоара на организацията.

„Бих искал да променя отношението към авторските права в България. Нека ползвателите да не считат авторските права за алчност, а творците да не се чувстват неудобно да поискат заплащане при ползване на техните права. Когато се създават авторски произведения, нека печелят всички“, коментира новият председател на "Филмаутор" при встъпването си в длъжност.

Галина Тонева остава заместник-председател на сдружението за втори мандат

.Основните предизвикателства за "Филмаутор" са свързани с прилагането на правилата за препредаване и пряко въвеждане, за да стартира събиране на възнаграждения от този тип ползване. Необходима е ревизия на правилата за одобряване на тарифи, както и на регламента за компенсационните възнаграждения, който не функционира единствено у нас от целия ЕС, отбелязват от сдружението.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Ивелин Михайлов: Запознах се с Николай Марков 3 месеца преди изборите