София Филм Фест посреща Роман Балаян, Завен Саркисян и Харутюн Хачатрян

OFFNews 06 март 2018 в 15:22 2229 0

Ден преди официалното откриване на 22-рия София Филм Фест, пловдивските любители на киното, изобразителното изкуство и фотографията ще имат възможност да се срещнат с неповторимото изкуство на Сергей Параджанов. Роден в Тбилиси в арменско семейство, живял в Грузия, Украйна и Армения, изцяло в рамките на Съветския съюз тогава, Параджанов е много повече от кинорежисьор.

На 6 март в кино „Лъки Дом на киното“ – Пловдив ще се състои еднодневна изложба с експонати от музея „Параджанов“ в Ереван, както и прожекция на емблематичния филм „Цветът на нара“, късометражния „Нощ в Музея „Параджанов“ и среща със специалните гости: режисьора Роман Балаян, директора на кинофестивала „Златна кайсия“ и кинорежисьор Харутюн Хачатрян и директора на музея „Параджанов“ Завен Саркисян.

Легендарният режисьор Роман Балаян ще получи Наградата на София за своя принос към изкуството на киното в деня на откриването на София Филм Фест, 7 март, и ще представи пред българската публика своя шедьовър „Полети насън и наяве“ на специална прожекция на 8 март от 18.30 в Дома на киното.

На 9 март, денят посветен на Сергей Параджанов, публиката ще може да види и късометражния филм на Балаян „Нощ в музея „Параджанов“ (1988), уникален почит на украинския режисьор към неговия учител. На 10 март, Балаян ще участва в специалния разговор, посветен на Параджанов, от 11.30 в Дома на киното, след който, в 13.00, ще бъде открита изложбата с фотографии от музея „Параджанов“ в Ереван.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови