След Лувъра главата на Севт III отива в САЩ

OFFNews Последна промяна на 15 юли 2015 в 17:46 5036 0

Няколко дни остават до закриването на българската изложба „Епопея на тракийските царе – археологически открития в България”, която бе открита на 14 април т.г. в Лувъра в Париж, на 20 юли 2015 г.

Бронзовата портретна глава на тракийския владетел Севт III, която беше "лице" на изложбата в Париж само след две седмици вече ще може да бъде видяна и оценена и от американската публика. Тя е включена сред експонатите на откриващата се в американския музей „Пол Гети” в Лос Анджелис на 28 юли 2015 г. изложба "Власт и патос. Бронзови скулптури от елинистичния свят".

Безценният ни артефакт ще бъде изложен в престижния американски музей до 1 ноември 2015 г., като в експозицията ще бъдат представени общо 50 великолепни бронзови статуи от античността. Организатори на експозицията са музеят „Пол Гети”, Фондация „Palazzo Strozzi” – Флоренция, Националната художествена галерия във Вашингтон с участието на Soprintendenza per i Beni Archeologici della Toscana. Тя се реализира и с подкрепата на Федералния съвет по изкуствата и хуманитарните науки в САЩ.

Междувременно изложбата ни „Епопея на тракийските царе”, включваща 1629 експоната от фондовете на 17 български музея, и през последните си дни и часове в Лувъра продължава да се радва на невероятно голям интерес. Статистиците припомнят, че средно на месец от 700 до 750 хиляди посетители от цял свят влизат в залите на най-прочутия и най-посещаван музей.

Желание и готовност да приемат скоро изложба с тракийските ни съкровища и с най-новите находки на българските археолози изявиха през последните месеци и от много европейски страни и световни музеи, сред тях е и Британският музей.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови