''Силата на хората'' е темата на осмия фестивал КвАРТал

Фестът се провежда в т.нар. ''еврейска махала'' в София

OFFNews 25 юли 2023 в 11:40 665 0

КвАРТал

Снимка КвАРТал

КвАРТал

„Силата на хората“ е темата на осмия фестивал „КвАРТал“ (15-17 септември), съобщават организаторите.

По думите им сега повече от всякога е важно да говорим за силата на гражданското общество и това, че промяната я правим ние, гражданите и нашият глас може да бъде силен. Благодарение на всички вас, вече осем години с малки стъпки променяме карето, известно като стария еврейски квартал или стара София, заключено между булевардите „Дондуков", „Мария Луиза", „Сливница" и „Васил Левски", коментират от екипа на фестивала.

Фестивалът тази година е разделен на шест подтеми, които ще се преплетат в програмата на трите дни – архитектурно наследство, зелен квартал, общности /езикът на омразата, достъпност, пешеходни зони и градски инициативи, и „Избери българското“ – търговци и производители.

„Историята около стара София, къщите от различни епохи и стария бохемски дух на района, докъдето е стигала улица „Търговска“, носи безусловен отпечатък в историята и времето. Тук са живели емблематични личности, писатели, поети, журналисти, художници, а наоколо е гъмжало от занаятчийници. В днешно време районът продължава да се развива и да има своите български търговци, производители, ателиета и културни пространства. Но все още не му достигат градските обществени пространства, пешеходни участъци и е трудно достъпен за различни групи хора. Именно заради това, освен че ще се изгубим отново из красотата на старите къщи и разберем за различните истории по малките улици, ще обединим сили около теми, важни за една по-добра грaдска среда“, разказват от екипа на „КвАРТал“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки