Шведите заплашват конкуренцията на Берлинале

Камелия Тавитян 19 февруари 2018 в 15:43 1729 0

Като започнем от Бергман до нашумелия „Квадратът“ или по-известен като „The Square“ на Рубен Йостлунд, шведското кино винаги е изпробвало границите на зрителя и на филмовото изкуство изобщо.

Последните години сме свидетели на един вид „възраждане“ на скандинавското кино. На тазгодишното Берлинале шведите се борят за Златна мечка с „The Real Estate“. Самият постер на филма предизвиква и подсказва, че не е за хора със стандартни и консервативни разбирания. Да, хубаво е режисьорите да рискуват!

Филмът е много потенциален кандидат за голямата награда на фестивала, защото просто не е банален.

Напротив, той излиза от рамките и изпъква с различна визия- операторска и сюжетна. Не на последно място и с добър саундтрак към продукцията. Забележително е също, че продължителността на филма е само 88 минути, а остава богато и завършено усещане като за по-дълъг филм.

Главната актриса Léonore Ekstrand прави изключителна роля на възрастна жена, с нестихващ апетит към живота и борбен характер. Персонажът й е многопластов и се развива постепенно до своята кулминация. Няма да издавам историята, защото не за това са филмовите ревюта.

Оригинален в моите очи и предполагам не само, ще следя пътя на „The Real Estate“ на Берлинале. Надявам се филмът да достигне някога до българската публика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови