Шестият национален литературен конкурс „Дървото на живота“, посветен на поетесата Станка Пенчева започна с 200 кандидатури

OFFNews 20 октомври 2022 в 10:25 1059 0

Станка Пенчева

Снимка Издателство "Жанет 45"

Стихосбирка на Станка Пенчева

***

Не съм ограбена, опустошена,
Нима се свършва огънят,
Защото някога е грял?
Нима пресекват изворите чисти,
Защото някой ожаднял е дълго пил
И тръгнал си, нехайно е свалил
Във кладенчето камъни и листи?

Избистри се душата ми,
Изтласка
мътното и гнилото.
И бликат пак водите ласкави
С предишна сила.
Не се прощава.
Но се надживява.
Ако на тоя свят
Са вземали от тебе –
Значи си богат.
А взелият е беден.

Станка Пенчева

***

Над 200 творби участват в Шестия национален литературен конкурс „Дървото на живота“, посветен на известната българска поетесата Станка Пенчева. До момента с произведения са се включили 59 автори на поезия и 27 автори на проза от цялата страна, съобщиха за БТА организаторите от община Стралджа.

Според регламента авторите могат да участват с до три стихотворения и до три разказа или есета в размер на пет машинописни страници. Срокът за представяне на творбите е до 21 октомври 2022 г., като се зачита датата на пощенското клеймо, уточниха организаторите.

Творбите оценява жури с председател писателят Христо Карастоянов и членове директорът на Регионалната библиотека „Георги С. Раковски“ в Ямбол Димитър Бечев и журналистът Надя Жечева от Стралджа. Наградите ще бъдат обявени в Деня на народните будители – 1 ноември.

Конкурсът се провежда под патронажа на кмета на Стралджа на всеки две години. Литературната надпревара е и част от културната програма за празника на града – 8 ноември, когато църквата почита свети Архангел Михаил.

Поетесата Станка Пенчева е родена на 9 юли 1929 г. в Сливен, но прекарва голяма част от детството си в стралджанското село Воденичане, където се намира бащиният ѝ дом. През 2017 г. пред читалището в селото бе поставена нейна паметна плоча.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша