Рисунките в Магурата не са пострадали, драскано е до тях, твърдят от Общината (снимки и видео)

В пещерата всъщност има огромно количество драсканици, а надзорът е доста слаб

Калоян Константинов 16 май 2019 в 17:00 6197 1

Снимка Андрей Шурелов

Надписите върху стената в Магурата на метри от историческите рисунки. Личи си, че е имало опит да бъдат премахнати.

От Община Белоградчик признаха пред OFFNews, че някой е надраскал стените в пещерата Магурата, където се съхраняват уникални скални рисунки на 3000 години.

Днес по обед от Общината първоначално заявиха, че снимката е фалшива, като надписите са добавени допълнително на компютър. Андрей Шурелов обаче - човекът, който публикува изображението в социалните мрежи - коментира пред OFFNews, че снимката му е истинска, а от Общината са се опитали да заличат надписа "Ради, Павчо, 2019 Антов", който е бил надраскан върху стената. Той ни изпрати допълнителни снимки, направени от негов познат, на които се вижда как е имало опит имената да бъдат премахнати.

След като цял ден телефонът на директорка на регионалния музей - който отговаря за Магурата - Ивайло Крумов беше изключен и не можахме да се свържем с него, позвънихме отново в Общината. Оттам заявиха, че е станало объркване и драсканици в пещерата наистина е имало. Те обаче не са направени върху ценните рисунки, ами на няколко метра до тях. Към момента те би трябвало да са отстранени вече.

Драсканицата в пещерата. Снимка: Андрей Шурелов.

На въпроса как изобщо е било допуснато някой да драска в пещерата - беше отговорено, че това няма как да се случи при посещение на група, но сигурно индивидуални посетители без екскурзовод са вандализирали паметника на културата.

От Общината обещаха пред OFFNews, че надзорът на посетителите в Магурата ще бъде затегнат и повече подобни случаи няма да има.

Читатели обаче коментират, че от години наред контролът в пещерата е изключително слаб и на практика всеки може да прави каквото си поиска там. От "Българска история" дори публикуваха видео от 14 май тази година, изпратено от тяхна читателка, в което се вижда огромен скален къс в пещерата, който целият е надраскан от посетители.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови