Пуснаха неиздавана досега книга на Толкин

OFFNews 27 август 2015 в 18:38 3392 0

На пазара в Англия излезе "Историята на Кулерво", непубликуваният фентъзи роман на Дж.Р.Р. Толкин, авторът на "Властелинът на пръстените" и "Хобит".

Книгата разказва за обречен млад мъж, продаден в робство, който се заклева да убие магьосника, погубил баща му.

Кулерво вероятно е най-мрачният и трагичен персонаж на Толкин, вероятно и оттам авторът го нарича "Злополучния Кулерво", пишат от издателството, което е доста силно определение, имайки предвид съдбите на много от героите в "Силмарилион" и "Децата на Хурин".

Самият Толкин казва, че "Историята на Кулерво" е "зародишът на опитите ми да пиша свои собствени легенди" и "важна част от легендите на Първата епоха".

Кулерво е пряк предшественик на Турин Турамбар, трагичният герой, дело на кръвосмешение, от "Силмарилион". Английското издание включва и черновите на автора, записките, лекциите есета върху материала, вдъхновил творбата му - "Калевала", която е основополагаща за структурата на света на Толкин.

"Доведен в чифлика на тъмния магьосник Унтамо, който убива баща му, отвлича майка му и се опитва 3 пъти да убие самия Кулерво, докато е още момче, той е спасен единствено заради любовта на близначката си Ванона и пазен от магическите сили на черното куче Мусти. Когато Кулерво е продаден в робство, той се заклева да отмъсти на магьосника, но ще научи, че дори отмъщението не може да го избави от най-жестоката от жестоките съдби", пише в описанието на книгата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!