Пускат обиколки по Дунава с "Радецки" за Деня на Независимостта

ОFFNews Последна промяна на 09 септември 2015 в 15:12 2007 0

Параходът "Радецки".

В първия от серията почивни дни в навечерието на Деня на Независимостта параходът „Радецки” - национална светиня, свързана с подвига на четниците на Христо Ботев, загинали за свободата на България през 1876 г., ще направи едночасова обиколка в района на Козлодуйското пристанище.

Музеят „Параход Радецки” е единственият плаващ музей не само у нас, но и на целия Балкански полуостров, по статут той е филиал на Националния исторически музей.

Ценителите на историята ще могат да се качат на борда на легендарния параход на 19 септември 2015 г. (събота), тъй като от 15:00 часа до 16:00 часа той ще осъществи плаване в акваторията на Козлодуйското пристанище. Билетите за екскурзията се закупуват на място и са на цена: за деца, ученици, студенти и пенсионери те са от 4 лева, а за всички останали – по 6 лева.

На борда на Музея „Параход „Радецки“ могат да се качат 100 пътници, а ако интересът към екскурзията е много голям, в същия ден - 19 септември, ще бъде осъществена и втора обиколка в района на Козлодуйското пристанище - от 16:00 часа до 17:00 часа.

Пътниците ще имат възможност да разгледат и обновената музейна експозиция, в която могат да се видят редица ценни реликви като знамето на Ботевата чета, униформи на Ботеви четници, последните писма, писани от воеводата Христо Ботев от борда на парахода и др.

Австрийският параход „Радецки“ е построен през 1851 г. в Будапеща. На 29 май 1876 г. четата на Христо Ботев завладява парахода и го принуждава да спре на българския бряг при с. Козлодуй, откъдето се насочва към Врачанския Балкан, за да се бие за свободата на България.

През 1966 година е построено точно копие на легендарния параход със средства, събрани от 1 200 000 български деца. Той е пуснат на вода през 1966 г. в памет на 90-годишнината от гибелта на Ботев. От 1982 г. корабът е със статут на национален музей. Намира се на вечен пристан в гр. Козлодуй в специално изградено за него място.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !