Природонаучният музей открива изложба с научни илюстрации

ОFFNews 19 май 2016 в 15:42 3859 0

Илюстрация на Деница Пенева.

Днес, 19 май, от 19:00 часа в Националния природонаучен музей в София ще бъде открита изложбата с професионални научни илюстрации на Деница Пенева.

"Илюстратория" има за цел да покаже многообразието в областта и някои основните видове научна илюстрация, които са обособени в групи - зоологични, анатомични, медицински и научно-популярни. Не по-маловажна задача, която тя изпълнява, е е да постави акцент върху историята зад всяко едно от изображенията.

Част от изложбата е посветена на проблема за най-характерните техники и етапи на работа в тази тясно специализирана област на изкуството. Представени са скици, подготвителни рисунки, снимки и други материали, които разкриват в детайли процеса на създаване на завършената научна илюстрация. 

Представени са разнородни произведения, с оглед на това да бъде показано многообразието на тази специфична област. Функциите са определящи за художествените качества и характеристики на научната илюстрация.

В експозицията са представени илюстрации от проект за издаване на определител на земноводните и влечугите в природен парк Косуко, Хондурас, по който художничката работи от няколко години, научни илюстрации на животни, публикувани в информационни материали и сайтове, както и анатомични и медицински илюстрации.

Деница Пенева произхожда от семейство на утвърдени учени и ценители на изкуството. Баща ѝ, проф. Любомир Пенев, е биолог и създател на издателство "Пенсофт", чиeто име се ползва с голям престиж както в България, така и в чужбина.

Майка ѝ - проф. Влада Пенева, е зоолог и илюстратор. Деница и нейната сестра Славена още от деца се запознават със спецификите на изследователската работа, която продължава да оказва влияние в работата им. Те получават специализирано художествено образование и избират да се занимават с изкуство. Деница Пенева завършва Националната художествена академия, след което специализира научна илюстрация в Маастрихт, Холандия. През последните години работи по множество проекти, свързани както с научнaта илюстрация, така и с научно-популярни и други художествени задачи. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови