Приключи проектът Културни маршрути в България

OFFNews 10 април 2021 в 14:41 2886 0

„Културни маршрути в България“ е международен проект под шапката на световната мрежа Cultural routes. В поредицата можете да видите четири документални филма под формата на интервю с млади реализирали се независими български артисти – музикантът Али, художничката Валерия Валенсър, режисьорът Георги Арсов, актрисата Мария Ганчез и хореографът Михаил Бонев. Филмите са част от международната програма „Cultural routes“, която дава възможност на съвременни независими творци от цял свят да представят изкуството си в международното културно пространство с цел популяризирането му пред нови публики и пазари.

“Идеята за програмата Cultural routes дойде през 2018 година в Кения, когато имах възможност да видя какво реално отражение има изкуството в живота на хората от четвъртото по големина гето в света – Кибера, където борбата в даването на път и надежда за по-добър и смислен живот на подрастващите и младежите на възраст от 13 до 25 години е безмилостна.

Започнах проекта сама, но бързо към него се присъединиха различни институции и така в рамките на две години направихме 4 документални филма от поредицата, поставихме основите на Международен Фестивал на Микро Театъра със свободен вход в Кения, осъществихме пътуването на българския спектакъл Ромео и Жулиета в Найроби и организирахме конкурс за детска рисунка с на тема „Около света“. Документалната поредица имаше голям успех, артистите, които взеха участие имаха нужда от платформа, в която да представят изкуството си и която можеха да използват в разговорите си на национално и международно ниво по бъдещи проекти. Същевременно безплатното прожектиране на филмите в различни локации в гетото създаваше у младежите желание и мотивация да се занимават с изкуство и оказа положителен ефект върху общността.

Месеците на социална изолация в България и затрудненото положение на артистите по време на пандемията все повече засилва българската народопсихология - Артист къща не храни. Затова именно сега ми се струва най-важно да бъдат подкрепяни и промотирани съвременни независими и успели български артисти, пред които да се отворят нови хоризонти и същевременно да бъдат вдъхновение за младите в изкуството, които изпитват своите колебания във възможностите за реализация чрез музиката, изобразителното изкуство, танцът и театърът.” споделя авторът на поредицата Валерия Димитрова.

Проектът „Културни маршрути в България“ е осъществен с финансовата подкрепа на Национален Фонд Култура.

You Tube канала на проекта можете да последвате чрез този линк

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!