Президентът прие авторите на петицията за спешна финансова помощ на свободния културен сектор в България

OFFNews Последна промяна на 03 юни 2020 в 18:01 3822 0

Петицията за спешна финансова помощ на свободния културен сектор в България, създадена от Даниела Кузманова и нашия колега Венци Мицов, днес бе обсъдена на среща при президента Румен Радев.

Петицията започна на 6 май 2020 г. и бе активна до 24 май, след което бе внесена при президента Радев, премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев, министъра на финансите Владислав Горанов, социалният министър Деница Сачева, министъра на културата Боил Банов, председателя на народното събрание Цвета Караянчева.

В петицията, събрала подкрепата на 2315 представители на независимия културен сектор, се настоява за реални мерки, касаещи независимия културен сектор в България:

- спешно създаване на Регистър на потърпевшите от страна на Министерството на културата и социалното министерство;

- безвъзмездно ежемесечно изплащане на минималната за страната заплата за период от 15 март до прекратяването на ограниченията за публични прояви;

- безвъзмездни компенсации за пропуснати ползи от концертна и сценична дейност в периода март-септември 2020 г., доказани с договори, афиши, програми за паднали спектакли и събития;

- гратисен период от 2 г. за погасяването на кредити, усвоени преди 15 март 2020 г.;

- освобождаване на самонаетите и свободно практикуващите от внасянето на осигуровки (с изключение на здравните) за срок от 6 месеца след прекратяване на ограниченията на правото им на труд;

- изплащане на детски надбавки върху минималната работна заплата за срока на действие на ограниченията;

- промяна на критериите и изискванията за индивидуални артисти кандидатстващи за стипендии от МК;

- да отпадне задължението да са самоосигуряващи се по БУЛСТАТ и да имат формиран осигурителен доход;

- условието да бъде - праг 1400 лв. средномесечен доход за 2019 г. и коректно платени данъци;

- публично оповестяване размера на средствата, предоставени от ЕС и предназначени за справяне с кризата в културния сектор в България, пълна прозрачност при тяхното разпределение.

"Културните дейци имат огромно значение за националната идентичност и духовността и държавата трябва да покаже, че държи на тях в условията на криза." Това заяви президентът Румен Радев на срещата си с авторите на петицията.

"Обявените от Министерството на културата мерки в подкрепа на засегнатите от кризата независими творци са недостатъчни и обхващат само малка част от реално нуждаещите се от помощ", подчертаха Даниела Кузманова и Венцислав Мицов.

"Обещаната месечна подкрепа от 720 лв. по програмата на Национален фонд „Култура“ е достъпна само за творци с месечен доход до 1000 лв., което е ограничило кандидатствалите до около 320 души при много повече нуждаещи се. Облагането на помощта и свеждането й до реален месечен доход от 470-480 лв. при загубата на всякакви други доходи поради ограниченията на масовите прояви води до обида и крайно обезсърчение на дейците на културата", подчертаха авторите на петицията Даниела Кузманова и Венци Мицов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови