Последна обиколка на пистата за Енио Мориконе

OFFNews 22 ноември 2018 в 14:04 2316 0

„Последна обиколка на пистата“ ще направи един от най-изтъкнатите композитори Енио Мориконе, който на 90 г. ще издаде своята автобиография и ще направи прощален концерт в Париж. Концертът е предвиден за 23 ноември в парижката Арена, съобщава БГНЕС.

Списание „Пари мач“ публикува статия, в която самият Мориконе разказва за себе си, музиката, композирането и хората, с които е работил през годините.

"Професията ми е композитор. Когато излизам на сцената, винаги съм много нервен, много загрижен за детайлите. До толкова, че не дирижирам друга освен собствената си музика. Но като цяло не се налага да се оплаквам, изпълненията често са перфектни", казва диригентът. Той разказва, че често се взира другаде, защото чува музиката в главата си. Композиторът обаче прави и неочаквано заключение. „Най-лошото е, че съм убеден, че музиката е напълно безполезна, че е порок. Тъй като тя отнема толкова време, че трябва да пропусна много други неща заради нея."

Мориконе разказва за режисьорите, с които е работил. „Работих предимно с италианци и американци и нямам точна представа за френските режисьори“, споделя той. По думите му през годините има страхотни преживявания. „Аз съм много горд, по-специално, че композирах музиката на "La cage aux folles" („Клетка за чудаци“), важен филм за своето време. Работих много с Анри Верней. Отказах само за последния му филм, защото ми поиска ориенталска музика. Тъй като това не е моята култура, аз не се чувствах на ниво", уточнява музикантът.

Важен факт през годините работа е, че той никога не е искал да се повлияе от режисьора. „Чета сценария и не искам да споря с него преди да помисля върху собствените си идеи. След това може да обсъждаме, дори и твърдо да отстоявам идеите си. Мога да приема малки промени, запазвайки моята идентичност на композитор. Ако, от друга страна, не намираме приемливо съгласие, което да е достойно както за мен, така и за режисьора, тогава предпочитам да отхвърля проекта. Но това много рядко се случва. Винаги успяваме да намерим приятелско решение", разказва Мориконе.

Той трудно общува с Куентин Тарантино, въпреки че именно неговият филм "Les Huit salopards" (“Омразната осморка“) носи първия Оскар за Енио Мориконе. „Куентин Тарантино имаше доверие в мен. Той дойде в Рим и каза "да" на всичко, което му предложих. Що се отнася до наградата "Оскар", не знам какво се е случило в съзнанието на журито, но може би това беше начин Академията да се извини, че не ми го даде за "Mission" („Мисията“).“

Мориконе смята, че музиката е интернационална. "Тя не означава италианска музика. Музиката е интернационална. Тя няма бариери или произход. Просто слушайте пеенето на птиците, за да го разберете."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови