Почина кралицата на морна Сезария Евора

OFFNews 17 декември 2011 в 20:33 4496 0

Сезария Евора
Сезария Евора

След дълго боледуване на 70-годишна възраст в родината си Кабо Верде на 17 ноември почина световноизвестната певица Сезария Евора.

Наричана още „Кралицата на морна” и „Босоногата дива” (поради това, че винаги пее боса на сцената), Евора остави след себе си 11 студийни албума, записани през последните 23 години. Последните концерти на чернокожата певица се състояха през юли тази година, а на 23 септември бе обявено, че слага край на своята кариера, отменяйки осем дати от турнето си. През последните години, поради здравословни проблеми, Сезария Евора беше принудена значително да ограничи концертната си дейност. През 2008 г. тя прекара инсулт, а миналата година беше приета в болница в Париж с диагноза коронарна недостатъчност. Сезария пее и пред българска публика – на 8 октомври 2005 г. и четири години по-късно - на 2 октомври 2009 г. в Зала 1 на НДК.

Сезария Евора е родена на 27 август 1941 година в Миндело, Кабо Верде. Баща й умира, когато е едва седемгодишна.С музика започва да се занимава от 1957 г. Тя е един от най-ярките изпълнители на етномузика в света. Стилът, в който пее - морна (morna), е смесица между западноафрикански перкусии, португалско фадо, британско баладично пеене и бразилски ритми. Морна е типичен стил за мястото, където е родена Сезария Евора - африканския остров Cape Verde /Mindelo. От седемгодишна тя пее в хора на сиропиталището, а на 16 вече е чест гост на баровете на Mindelo. Не след дълго се прочува като кралицата на морна. През 60-те години започва да пее в местното радио, както и по португалски туристически кораби, които спират в Миндело. През 1985 г. Сезария получава покана да пее със певицата от Кабо Верде Бана, на турнето й в Португалия. В Лисабон е забелязана от музканта Жозе де Силва и е поканена да записва в Париж. Международният успех на Евора идва през 1988 г. с първия й албум „La Diva Aux Pieds Nus”, който записва във Франция. През 1992 г. излиза „Miss Parfumado”, от който са продадени повече от 300 хил. копия. Чернокожата изпълнителка има пет номинации за Grammy и една статуетка за най-добър етно албум от 2003 г.. През 2006 записва последния си и десети поред албум „Rogamar”. През 2010 г. Евора стартира серия от концерти, последният от които е на 8 май в Лисабон. Два дни по-късно, след прекаран сърдечен удар, тя е оперирана в болница в Париж. На 16 май, след тежка белодробна операция, тя е изписана от интензивното отделение и е настанена в клиника за по-нататъшно лечение. В края на септември 2011 г. агентът на Евора обявява, че певицата слага край на кариерата си, заради влошеното си здравословно състояние. На 17 декември 2011 г., на 70-годишна възраст в Сао Висенте, Кабо Верде, умира Сезария Евора от сърдечна недостатъчност и хипертония.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови