Победителят на СФФ 2016, "Жалейка", тръгва по кината

ОFFNews 02 юни 2016 в 16:00 3789 0

Сензацията на юбилейното 20-то издание на София Филм Фест 2016 - "Жалейка", тръгва на голям екран в страната от 10-ти юни.

Немската продукция с български корен разказва историята на Лора (17 г.), която отказва да живее и страда по задължение, но общността в малкото ѝ родно село я принуждава да приеме ролята на жертва.

Филмът е пълнометражен дебют на родената във Велико Търново и живееща в Германия Елица Петкова. През март тази година той спечели Международния конкурс на СФФ и Голямата награда „София – Град на киното”. Филмът беше представен и на Berlinale 2016, където получи специалното признание на интернационалното жури в категория Генерация “14-плюс” и беше номиниран за най-добър дебют, както и за Стъклена мечка.

"Жалейка" е селектиран и в конкурсната програма за дебютни европейски филми на 56-я Zlin Film Festival, Чехия, който се провежда между 27 май – 3 юни 2016, както и в международния конкурс на 31th Festival Internacional de Cine de Valencia (17– 24 юни 2016) и много други.

Сценарист и режисьор на 92-минутната драма е Елица Петкова, оператор на лентата е Констанце Шмит. С участието на Анна Манолова, Снежина Петрова, Михаил Стоянов, Мартон Нодж и други.

От 10 юни "Жалейка" ще бъде на екран в София (кино Одеон, Люмиер, G8, Евросинема, Дом на киното и кино Влайкова), Пловдив (кино Лъки), Варна (ФКЦ – от 17-ти юни), Видин, Търговище и Благоевград. Във всички кина филмът ще се излъчва и с английски субтитри.

Лентата ще има и специална единична прожекция във Велико Търново на 7 юни от 20:00 в залата на Общината в града (площад „Майка България“ 2). Билети ще се продават на място час преди прожекцията, на която ще присъства и авторката на филма.

Предпремиерно събитие с гост Елица Петкова ще има и в Пловдив на 9 юни в Лъки Дом на киното (ул. "Гладстон" 1) от 19:00 часа.

От 1 до 15 юни в Гьоте Институт, София ще има и придружаваща премиерата фото изложба "Пирин Forever” с кадри от заснемането на филма.

Интервю на OFFNews с Елица Петкова може да прочетете тук

Вината на Лора е, че не иска да плаче. Лора (17 г.) губи баща си. В родното ѝ малко планинско село времето е спряло, а семейството и съселяните на младото момиче очакват от нея да се отдаде изцяло на дежурната скръб. Лора трябва да носи черно, да спре да слуша музика и да изпълнява безропотно множеството ритуали на траура. Вместо това, Лора иска да живее безметежно, непринудено и весело. Присъдата на общността обаче е друга – тя трябва да приеме ролята на сирак и жертва.

Родена през 1983 във Велико Търново. През 2008 завършва магистратура по философия и японистика в университета „Хайнрих Хайне“, Дюселдорф. Занимава се с независимо документално кино. През 2011 е приета Кинорежисура в Немската филмова и телевизионна академия в Берлин (DFFB). Следват номинации на нейни филми на различни фестивали. През 2015 филмът ѝ „Отсъстващ” участва на фестивала в Кан в конкурса Cinéfondation.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews