Планинарско и приключенско кино в парка

OFFNews 11 август 2020 в 12:01 1981 0

Тази вечер от 20:30ч. в парк „Военна Академия Г.С. Раковски“ в София ще се потопим в света на едно по-различно и уникално кино.

Вечер на планинарското и приключенско кино ще представи филмова програма на едни от най-добрите международни заглавия на тази тема. Отново ще бъдем в Непал с малката Сунакали и нейната мечта, а до така далечния Патагонския леден щит ще ни доближат трима ентусиазирани испанци и техните каяци. 

Програма:

20:00ч. – отваряне на вратите

20:30ч. – 21:21ч. – “Водни пътища. Патагония”, Испания, Микел Сарасола, 51’

Една различна експедиция с каяци. Трима испанци – Микел Сарасола, Аитор Гойкоечеа и Хавиер Олано, предприемат 600-километрова обиколка на Патагонския леден щит, търсейки път по непознати реки, през трудни водопади и през най-големите езера на Патагония. При това – в режим на пълна автономност, носейки всичко необходимо със себе си.

21:20ч. – 21:40ч. – “Кангчендзьонга”, Полша, Кристина Рахвал, 19’

Адам Биелецки – съавтор на първите зимни изкачвания на Гашербрум-1 (или Хидън пик, на 9 март 2012 г.) и Броуд пик (5 март 2013 г.), стъпил и на К-2 (на 31 юли 2012 г.) и Макалу (30 септември 2011 г.), след едногодишна пауза в най-високите планини, е поканен от Денис Урубко да участва в пролетна експедиция на Кангчендзьонга. Филмът разглежда смирението пред природата, укротяването на собственото его. И показва, че за отказване от поставената цел е необходима също толкова сила, колкото и за постигането й.

21:40ч. – 22:30ч. – “Сунакали”, Непал, Бходжрадж Бхат, 50‘

Това е историята на женския футболен отбор от неголямото планинско селище Мугу. Главна героиня на филма е Сунакали, за която футболът е огромна страст, на която се отдава докрай въпреки многобройните трудности. Нейната и на съученичките й съдба се променя, когато получават възможност да представят училището си в регионален турнир по футбол. Така се ражда женският футболен тим “Мугу”. И макар че губи първия си мач, успява да се класира за националния турнир, който се провежда на юг, в равнините тераи. Когато момичетата се завръщат като победителки, ги приветства цялата област. Благодарение на футбола те успяват да променят начина за възприемане на жените в тяхната общност. За което иначе биха били необходими много години.

Програмата е селекция от Международния Банско филм фест.

Прожекциите ще се проведат при спазване на всички мерки, ще бъдат осигурени и дезинфектанти на входа.

Вход: 10лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови