Пламен Дойнов с нова книга ''След истината. Нова политическа поезия''

OFFNews 02 април 2024 в 16:47 977 0

Пламен Дойнов

Снимка Личен архив

Пламен Дойнов

„След истината. Нова политическа поезия“ е заглавието на новата книга на Пламен Дойнов. Тя съдържа стихосбирките му „Балът на тираните“ (2016) и „Влюбване в диктатора“ (2020), съобщават от „Кралица Маб“, издатели съвместно с „Несарт“.

По думите им произведения от двете книги са представяни на събития, озаглавени „Нова политическа поезия“.

„Новата политическа поезия иска да споделя неща, които повечето хора обикновено премълчават, защото не могат или не желаят да кажат. Мнозина живеят в страх и срам от думите за собствения си живот насред политическото. Новата политическа поезия се стреми да говори пряко на гражданина, но не за да го съди и назидава, не да го зове за действия или да го мобилизира за съмнителни подвизи, не за да „казва истината“, а за да вдигне екзистенциалния залог на политическото, да представи политиката като зависима от избора на човека, който съществува в късите напрежения между „интимното същество“ и „общественото животно“, посочват от „Кралица Маб“.

Пламен Дойнов е роден през 1969г. в Разград. Следва история и културология в Софийския университет „Св. Климент Охридски". Той е поет, драматург, както и литературен историк. Негови книги са превеждани на няколко езика и са издавани в различни страни.

Ректор е на Нов български университет. Професор Пламен Дойнов преподава „История и теория на литературата”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки