Първото издание на ''Книги за смет'' е този уикенд в пет града в страната

OFFNews 12 май 2021 в 14:53 2728 1

Този уикенд е първото издание за годината на кампанията "Книги за смет". Плевен, Велико Търново и Стара Загора ще посрещнат инициативата тази събота, 15 май, от 10 до 13 ч. В неделя, 16 май, „Книги за смет“ се завръща в град Варна и ще гостува за първи път в Русе.

Регламентът на „Книги за смет“ е добре познат – всеки може да донесе килограм годна за рециклиране пластмаса, като в замяна ще получи книга по избор и отстъпка за продукти на Kaufland. Пластмасата трябва да е опразнена от съдържание, почистена и смачкана, за да заема по-малко място, а отпадъците, които няма да бъдат приемани, са блистери от лекарства, туби от масла, домакински електроуреди.

И тази година към каузата на фондация Credo Bonum и издателство Smart Books се присъединява и Kaulfand България в контекста на дългосрочния ангажимент на компанията за ограничаване на пластмасата за еднократна употреба, предотвратяване на нейното използване, повече рециклиране и по-устойчиви опаковки. Компанията прилага в България RЕset Plastic – стратегията срещу замърсяването с пластмасата на Schwarz Group, част от която е Kaufland.

Партньори на предстоящото пролетно-лятно издание на кампанията по традиция са Българо-американска кредитна банка, Екопак България, общинa Бургас, община Велико Търново, община Кюстендил и община Пловдив.

При провеждането на кампанията ще бъдат спазени всички епидемиологични разпоредби. Участниците ще бъдат помолени да спазват дистанция на опашките за предаване на пластмасата и получаване на книги. Носенето на маски е препоръчително, но няма да бъде задължително.

На 5 и 6 юни кампанията ще се проведе в Пловдив, София, Бургас и Кюстендил.

От първото издание на „Книги за смет“ през 2013 г. досега в резултат на кампанията у нас са рециклирани над 80 тона пластмасови отпадъци и са раздадени десетки хиляди книги. Повече информация за инициативата може да откриете на страницата във FB/knigizasmet.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2011

1

Истина

18.06 2021 в 15:42

Оффнюз, какво стана с Екопак? Толкова статии изписахте за милионите които откраднаха и мизерииките които правят, а сега им правите реклама?