''Паганини на тромпета" Сергей Накаряков гостува отново на Софийска филхармония

OFFNews 05 април 2023 в 08:00 990 0

Сергей Накаряков

Снимка Софийска филхармония

Сергей Накаряков

Tромпетистът Сергей Накаряков гостува отново на Софийската филхармония. На 9 април, под палката на Саша Гьотцел, той ще представи Концерт за флюгелхорн №4 от Моцарт и „Вариации Рококо" от Чайковски - аранжимент за флюгелхорн на Михаил Накаряков, съобщават от филхармонията.

На концерта ще звучи и Серенада №2 в ла мажор от Брамс.

„Наричан „Паганини на тромпета“ и „Карузо на тромпета“, Накаряков триумфира на най-големите световни сцени. Той e първият, който извежда флюгелхорна като равноправен солистичен инструмент на концертния подиум", разказват от Софийската филхармония. По думите им Накаряков е сред най-търсените тромпетисти в света, постигнал изключителен успех, нарушавайки смело установените правила за изпълнение на класическа музика на тромпет.

Сергей Накаряков е роден на 10 май 1977 г. руския град Горки (Нижни Новгород), в музикално семейство. Започва да свири на пиано на шест години, но поради получена травма решава да премине към тромпет, след като чува концерта на Арутюнян. В тази промяна е подкрепян от баща си Михаил Накаряков - пианист, който му дава технически познания и му помага да развие изключителното си чувство към музиката. Той записва много класически концерти за тромпет и създава уникален репертоар за Сергей. През 1991 младият музикант се изявява с голям успех на фестивала на Иво Погорелич в Бад-Вьорисхофен. Същата година се премества с родителите си в Израел, а от 1993 г. живее в Париж. Гастролира в Германия, Русия, Унгария, Чехия, Словакия, Израел, САЩ, Канада, Южна Америка, Южна Корея, Австралия, Япония и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови